PDA

View Full Version : Оловно Цинков Комплекс АД - Кърджали (5OTZ)

Administrator
07 Jun 2009, 11:12
История

“Оловно-цинковият комплекс” АД, Кърджали е въведен в експлоатация на 05.09.1955 с производство на 5 000 т цинк и 7 000 т сярна киселина. През 1956 г започва и производството на олово - 8000 т и сплав “Доре”
През годините се въвеждат в експлоатация нови мощности за производство на цинков сулфат, бисмут, кадмий, натриев бисулфит, цинкови сплави, преработка на амортизирани акумулаторни батерии, оловно-антимонови сплави, селенови и калциеви сплави за акумулаторната промишленост и др.
След поредица от разширения и реконструкции капацитетът по основните изделия достига до 27 500 т eлектролитен цинк, 45 000 т сярна киселина и 33 000 т. първично олово.
Нашата висококачествена продукция с гарантитани параметри и точни доставки е добре позната и приета от нашите клиенти в Турция, Гърция, Румъния, Унгария, Чехия, Македония, Сърбия и Черна гора, Украйна, Италия, Египет, Исраел, Сирия и др.
През последните години Оловно-цинков комплекс – АД реши успешно основните си екологични проблеми чрез значителни инвестиции в проекти, насочени към намаление на емисиите на оловен прах и ефективно пречистване на отпадни води, като по много екологични показатели вече е постигнато съответствие с европейското законодателство по околната среда
• През 1992год. е внедрена обезпрашителна инсталация на немската фирма “БЕТ”, която обхваща и пречиства всички технологични и вентилационни газове на Оловен завод. Емисиите на оловосъдържащ прах са значително под допустимите норми съгласно Българското и Европейско екологично законодателство;
• През 1995год е пусната в действие пречиствателна станция за промишлените отпадни води на фирмата. Пречистените води са в съответствие с емисионните норми.
• През 2004 год. стартира реализацията на проект за модернизация на Цинков завод в ОЦК-АД чрез внедряване на ярозитен процес.

Целите на проекта са:
• повишаване извличането на цинк от цинкови концентрати и достигане на световните стандарти на ефективност при оползотворяване на суровините;
• възможности за преработка на цинк съдържащи отпадъци, намаление количеството на преработваните концентрати и съхранение на природни ресурси;
• оптимизиране на техническите, икономическите и екологичните параметри при производството на цинк;
• Намаляване на отрицателното въздействие върху околната среда и подобрение условията на труд.

wannarock
09 Aug 2009, 09:54
Оловно-цинков комплекс АД Кърджали съобщи, че на 30 юли 2009 г. в търговския регистър е вписана промяна в състава на управителния съвет на Оловно-цинков комплекс АД, Кърджали, а именно: освобождаване на Кирил Захариев като член на УС, избор на Петър Захариев за член на УС и избор на Изпълнителния Директор Славея Стоянова за председател на УС на Дружеството.

Nikola
02 Nov 2009, 07:26
Доста забравена тема. Последният отчет не е лош, пък и суровините се стабилизираха през годината. За добро или за зло имам акции. :P

By the way съм bullish на commodities linked securities. ;)

Gari
05 Nov 2009, 12:45
Доста забравена тема. Последният отчет не е лош, пък и суровините се стабилизираха през годината. За добро или за зло имам акции. :P

А защо не си bullish направо на commodities. По-просто е.

Nikola
05 Nov 2009, 12:53
А защо не си bullish направо на commodities. По-просто е.
Защото си мисля, че след 2-3 години наркоманията на БФБ ще се върне.

Optic
05 Nov 2009, 13:52

Купи си акции на Aurubis, медта пак тръгна нагоре...

Hakkinen
15 Mar 2010, 09:38
ОЦК строи нов терминал за сярна киселина и електролитен цех

DarikFinance.bg, 15 март 2010 10:24

Оловно-цинков комплекс, съобщи, че започва строителството на нов терминал за сярна киселина и нов електролитен цех. Освен това, дружеството е приключило изграждането на инсталация за обезвреждане на серния диоксид от технологичните газове на цех “Агломерация” към Оловно производство.

Новият терминал за сярна киселина е част от проекта за модернизация и разширение на Цинков завод, уточняват от предприятието. Проектът се изпълнява от Фин Тех Инженеринг АД, част от групата на Интертръст Холдинг АД.

От Оловно-цинков комплекс припомнят още, че бившият екоминистър Джевдет Чакъров блокира изграждането на електролитен цех преди близо 3 години. На 8 март, обаче, в централния офис на Интертръст Холдинг АД дружеството е сключило договор за строителство с Устра Холдинг АД.

Електролитният цех също е част от инвестициите за модернизация и разширение на Цинков завод, на които беше дадена зелена светлина от новото ръководство на Министерството на околната среда и водите /МОСВ/, уточняват от Оловно-цинков комплекс. Основното оборудване е закупено, доставено и се намира в складовите бази на Холдинга.

Новият електролитен цех се очаква да започне работа след 18 месеца, съобщават още от дружеството.

Източник:ОЦК строи нов терминал за сярна киселина и електролитен цех8573 ([Only registered and activated users can see links])

beta701
18 Mar 2010, 02:33
още ли е в Софикс ?

beta701
18 Mar 2010, 03:07
май не са си платили още годишните такси към БФБ...:)
[Only registered and activated users can see links]