PDA

View Full Version : Софарма АД - София (3JR)

Administrator
07 Jun 2009, 11:14
През 1942 година производствената лаборатория на Българското Аптекарско Кооперативно Дружество се премества в новопостроената специално за нея сграда на ул. „Илиенско шосе” и прераства в „Галенус” – фармацевтична фабрика, в която по-добрите производствени условия откриват и по-големи възможности за развитие. Това води до увеличаване на производствените мощности и разширяване на продуктовата листа. „Галенус” е първото модерно промишлено предприятие за лекарства на Балканския полуостров, конкуриращо се с реномирани германски и швейцарски фирми.

wannarock
19 Jun 2009, 08:41
Софарма АД записа акции в новоучреденото американско дружество Extab, съобщиха от фармацевтичната компания. Действието е продиктувано от решение на съвета на директорите на Софарма АД от 07.10.2008 г., за разширяване на географското присъствие на лекарството Tabex за лечение на никотинова зависимост.

по-вероятно е да пласират трибестан :):):)

Nikola
19 Jun 2009, 08:44
по-вероятно е да пласират трибестан :):):)
Това не е лоша новина, но не знам до колко този продукт ще се наложи в щатите.

dnb
19 Jun 2009, 08:45
Табекс е доста добро, действа :)

wannarock
19 Jun 2009, 08:49
наскоро приеха закон да регулират тютюневите компании, нещо което преди беше немислимо
явно има борба сериозна
ама всеки пети американец пуши макар и тайно
за дрогите няма смисъл да коментираме
но не знам как ще стои въпроса с табекс
лично не съм запознат
защото не пуша
но знам, че има кофти реакции
и казват, че най-върши работа
ако не беше ефективно О.Донев нямаше да прави тези разходи ;)

dnb
19 Jun 2009, 08:52
наскоро приеха закон да регулират тютюневите компании, нещо което преди беше немислимо
явно има борба сериозна
ама всеки пети американец пуши макар и тайно
за дрогите няма смисъл да коментираме
но не знам как ще стои въпроса с табекс
лично не съм запознат
защото не пуша
но знам, че има кофти реакции
и казват, че най-върши работа
ако не беше ефективно О.Донев нямаше да прави тези разходи ;)

за какви реакции става дума?

ефективно е наистина, просто спира да ти се пуши, даже започваш да не понасяш и дима около теб от другите пушачи, но после всичко си е до воля, неможе вечно да го пиеш :)

wannarock
19 Jun 2009, 08:56
казват, че предизвиква гадене и т.н. да не влизам в подробности - сещай се ;)
действало на принципа на отвръщение
повтарям, че това е по думи на фармацевти
нямам личен опит
не пуша

Императорът
26 Jun 2009, 23:33
Аз съм ял Табекс, и така е - от него тютюнът ти става гаден, палиш цигара, дръпваш два пъти и я хвърлиш - ама си е до воля де - аз реших след 10-тина дни, ле ЛМ-ът е по-вкусен от Табексът.... да не говорим, че и г-н Донев пуши... ;)

Чух от него, че плъзнали индийски ментета на Трибестанът - това означава най-малкото, че има популярност и търсене.

За Софарма - г-н Донев прави показно как се управлява компания в бурни води - доволен съм много.

Nikola
29 Jun 2009, 13:39
Импе, а какво се оказа в крайна сметка. От кога ще махате сегашния одитор?

Цветалин Цонев
29 Jun 2009, 14:01
Аз съм ял Табекс, и така е - от него тютюнът ти става гаден, палиш цигара, дръпваш два пъти и я хвърлиш - ама си е до воля де - аз реших след 10-тина дни, ле ЛМ-ът е по-вкусен от Табексът.... да не говорим, че и г-н Донев пуши... ;)

Чух от него, че плъзнали индийски ментета на Трибестанът - това означава най-малкото, че има популярност и търсене.

За Софарма - г-н Донев прави показно как се управлява компания в бурни води - доволен съм много.

В бурни води трябва да се оцелява;))) Импе беше ли на събранието? Ще има ли сливане на бизнеси? На мен това много не ми харесва.

Императорът
30 Jun 2009, 10:36
За одиторът - мисля като му изтече срокът.

Да - бях на събрания - и на Медика и на Софарма - по-точно е да се каже консолидиране на бизнеси - сливане не може, то се знае, да има. Няма Севтополисът да пълни ампулки, а Софарма да тъче бинтове, споко. ;)

Цветалин Цонев
30 Jun 2009, 11:26
За одиторът - мисля като му изтече срокът.

Да - бях на събрания - и на Медика и на Софарма - по-точно е да се каже консолидиране на бизнеси - сливане не може, то се знае, да има. Няма Севтополисът да пълни ампулки, а Софарма да тъче бинтове, споко. ;)

Хм, добре е да поконсолидират, много пазаруваха напоследък :) Дано и хубави ratios да излязат след консолидацията-добре да се чувстват работници, служители и инвеститори ;)

Сега прочетох Протокола от Общото събрание от 27.05.2009. Евала, че са оставили АФА за одитори, кадрите на PWC нещо не ме кефят на последък :)

Boshko
03 Jul 2009, 15:10
За месец Юни 2009 година Софарма АД реализира спад в продажбите с 13% спрямо същия месец на предходната година в т.ч. 1% увеличение на продажбите за износ и с 29% спан на продажбите за вътрешен пазар, дължащ се на допуснатия хаос на фармацефтичния пазар, който има временен характер.

През първите шест месеца на тази година увеличението на приходите от продажби е с 8%, в т.ч. с 11% за вътрешен пазар и със 7% за износ.

Източник: [Only registered and activated users can see links] ([Only registered and activated users can see links])

Цветалин Цонев
07 Jul 2009, 12:37
За месец Юни 2009 година Софарма АД реализира спад в продажбите с 13% спрямо същия месец на предходната година в т.ч. 1% увеличение на продажбите за износ и с 29% спан на продажбите за вътрешен пазар, дължащ се на допуснатия хаос на фармацефтичния пазар, който има временен характер.

През първите шест месеца на тази година увеличението на приходите от продажби е с 8%, в т.ч. с 11% за вътрешен пазар и със 7% за износ.

Източник: [Only registered and activated users can see links] ([Only registered and activated users can see links])

Имам чувство, че хаоса е по-голям в самата компания :D

Цветалин Цонев
27 Jul 2009, 16:21
Печалбата на Софарма АД към 30 юни нарасна повече от 2 пъти до 21.545 млн. лв.

Печалбата на Софарма АД към 30.06.2009 г. нараства повече от 2 пъти до 21.545 млн. лв., спрямо същия период на миналата година, когато е била 9.723 млн. лв., съобщиха от дружеството.

За сравнение за цялата минала година дуржеството отчете нетна печалба в размер на 19.295 млн. лв., а за първото тримесечие на тази година отчете печалба в размер на 9.481 млн. лв.

Нетните приходи от продажби на Софарма за полугодието са нагоре с 5% до 91.794 млн. лв., като година по-рано са били 86.806 млн. лв.

Компанията за производство на лекарства е съумяла да намали общите си разходи, като към 30.06.2009 г. те са в размер на 71.609 млн. лв. или надолу с 9% спрямо същия период на предходната година, когато са 78.791 млн. лв.

Последната сделка с акциите на Софарма АД е от днес, 27 юли, на цена 2.87 лв., което е нагоре с 2.87% спрямо предходната търговска сесия.

Източник: [Only registered and activated users can see links]

Това е любимото ми дружество с най-много резерви в разходите :)

wannarock
27 Jul 2009, 16:37
аз лично ще изчакам консолидираните данни ;)

Цветалин Цонев
27 Jul 2009, 16:53
аз лично ще изчакам консолидираните данни ;)

Да прав си, голям е софарменския кошер и има тук там търтеи :)

wannarock
27 Jul 2009, 16:56
Да прав си, голям е софарменския кошер :)

няма лошо да е голям :)
въпросът е какви са резултатите
тук неконсолидираните лично не ги гледам
а и интересно ми е как се движи дълга
не е препоръка
имам акции

Цветалин Цонев
27 Jul 2009, 17:16
няма лошо да е голям :)
въпросът е какви са резултатите
тук неконсолидираните лично не ги гледам
а и интересно ми е как се движи дълга
не е препоръка
имам акции

Да, дълга покрай многото придобивки дръпна леко нагоре,
качествения принос идва от дружеството майка.
След консолидацията рейшутата се посмачкват,
но като е добре майката и цялото изглежда добре :)

не е препоръка

Цветалин Цонев
03 Aug 2009, 13:44
Какво стана тук в края на сесията!?
За къде се разбързаха всички, консолидирания не е излязъл още

wannarock
03 Aug 2009, 20:06
ако/когато тръгнем да растем ще е така по читавите позиции

Цветалин Цонев
28 Aug 2009, 15:32
Консолидираната нетна печалба/ на Софарма АД /за първото полугодие на 2009 г. е в размер на 20 392 хил.лв.
(принадлежаща на групата - 20 162 хил.лв.), което е със 77% повече спрямо същия период на 2008 г.Върху размера на приходите най-голямо влияние имат приходите от продажби. Те заемат 99% от приходите през периода и възлизат на 225 795 хил.лв., което е ръст от 7% спрямо приходите от продажби за първо полугодие на 2008 г. Основни фактори за ръста в продажбите са ръста на продажбите на стоки - 8%. Другите доходи от дейността имат незначително влияние и намаляват със 754хил.лв., като се отчита намаляване на доходите от преддистрибуция. С най - г о л я м д я л в приходите от продажби са продажбите за вътрешен пазар (77%), които нарастват със 7% (главно от продажба на стоки)спрямо първо полугодие на 2008 г. Значително по-малък дял заемат чуждестранните пазари- 23% , на които основно изнася продукцията си компанията майка. Увеличава се делът на изнесената продукция за Кавказ и Средна Азия с 5%, Прибалтика - с 1%, за Балканския регион, вкл. Турция - над два пъти. С най-висок относителен дял в обема на изнесената продукция са таблетните форми, следвани от ампули, сиропи и унгвенти.
Източник: [Only registered and activated users can see links]

Nikola
31 Aug 2009, 11:52
Отчета им е много добър. Проблемът, е че някой вече знаеше за добрия отчет.

Цветалин Цонев
31 Aug 2009, 13:27
Отчета им е много добър. Проблемът, е че някой вече знаеше за добрия отчет.

По-скоро няма изненади в консолидирания-както обикновенно печалбата леко пада след консолидация.

wannarock
17 Sep 2009, 15:36
Софарма спечели осемгодишен съдебен спор
17 Септември 2009 14:50

Върховният касационен съд сложи края на осемгодишен съдебен спор, свързан със Софарма АД. Спорът е свързан с допинг-скандала от Сидни 2000 г., където трима от щангистите в националния ни отбор бяха уличени в употреба на забреаненото вещество Фуроземид. Те твърдяха, че то е попаднало в пробите им в резултат от употреба на лекарството Ороцетам - производство на Софарма.

С решението на Върховния касационен съд влиза в сила решението на Софийския апелативен съд, с което всички искове към БОК, БФВТ, Иван Славков, състезателми и треньори срещу Софарма са отхвърлени изцяло като неоснователни, казват от дружеството.

Ищците са осъдени солидарно да заплатят на Софарма АД всички разноски по делото.

infostock.bg

wannarock
25 Sep 2009, 11:41
бау
какво беше това

Цветалин Цонев
25 Sep 2009, 11:46
бау
какво беше това

някой си купи Софарма :)
от вчера започнаха да прелитат "пакетчета"...

wannarock
30 Sep 2009, 08:51
дали продажбите в последно време имат нещо общо с покупката в латвия?

Цветалин Цонев
30 Sep 2009, 11:46
дали продажбите в последно време имат нещо общо с покупката в латвия?

Нали Софарма АД ще участва в SPO-то на латвийската компания не някой от собствениците и? :mellow:

Цветалин Цонев
30 Sep 2009, 17:18
Софарма: Цената на сделката за Бриз ООО все още не е ясна
30.09.2009 13:52 (3JR / SFARM)

Цената на сделката за 51% от Бриз ООО не е оповестена, тъй като тя все още е предмет на преговори, а обявените в някои медии суми са плод на прибързани заключения и не отговарят на истината, се казва в прессъобщение на Софарма АД.

Вчера Софарма съобщи, придобие 51% от латвийското дружество.

В латвийското дружество Бриз ООО, са заети 62 души, съобщават от Софарма. Бриз ООО присъства и като дистрибутор на лекарства на фармацевтичните пазари на Естония, Латвия, Литва и Беларус. За миналата година Бриз ООО реализира приходи на стойност 13,8 млн. евро и печалба след данъци на стойност 358 хил. евро при рентабилност 2,6%. През първото тримесечие на тази година реализираните от дружеството продажби от 7,5 млн. евро му носят нетна печалба от 343 хил. евро при подобрена рентабилност до 4,6%.

Придобиването на контрол върху дружеството от страна на Софарма АД ще донесе редица предимства, сред които най-съществените са достъп до цялото продуктово портфолио на Софарма АД и стабилно оборотно финансиране, заявяват от Софарма АД.

Изпълнителният директор на Софарма АД, д.и.н. Огнян Донев коментира, че освен добрия ръст през 2009 година, дружеството планира да достигне 25% увеличение на продажбите през 2010 година.

За последните 3 месеца акциите на Софарма АД поскъпват с 48,33% до 4,195 лв. и 551,8 млн. лв. пазарна капитализация.

източник: [Only registered and activated users can see links]

wannarock
02 Oct 2009, 09:43
Софарма продава две компании, които понижават рентабилността й
01 Октомври 2009 15:50

Съветът на директорите на Софарма АД е взел решение да оправомощи изпълнителния директор Огнян Донев да договори продажбата на участието на Софарма АД в капитала на Минералкомерс АД и Сфарм Инвестмънтс Лимитид.

Съветът на директорите на Софарма АД е взел решение да освободи Софарма от тези дъщерни дружества, чиято дейност не е пряко свързана с основната дейност на Софарма АД и които понижават рентабилността на Софарма, казват от фармацевтичната компания.

По последни данни Софарма АД притежава 70% от капитала на Минералкомерс АД.

infostock.bg

wannarock
05 Oct 2009, 08:44
Продажбите на Софарма през септември скочиха с 3%

Приходите от продажби са се увеличили със 7% за деветмесечието

infostock.bg

Цветалин Цонев
05 Oct 2009, 08:48
Продажбите на Софарма през септември скочиха с 3%

Приходите от продажби са се увеличили със 7% за деветмесечието

infostock.bg

да видим и как държат маржовете като излязат отчетите :)

wannarock
05 Oct 2009, 09:01
компанията се държи много адекватно в кризата

Софарма продава две компании, които понижават рентабилността й
Софарма придобива 51% от латвийската компания Бриз

единствено, което ме притеснява е дълга
но сектора е един от малкото що годе стабилни
и кризата няма да е вечна ;)

имам акции
не е препоръка

Nikola
07 Oct 2009, 10:35
Това е добра новина определено. Сега ще могат да си оптимизрат EBITDA маржа.

И все пак основния въпрос. Как да се оцени компанията. На консолидирана или на неконсолидирана база.

wannarock
07 Oct 2009, 10:38
и двете дядо попе
но конс с по-голяма тежест
макар че в последно време е по-скоро холдинг

Nikola
07 Oct 2009, 10:39
и двете дядо попе
но конс с по-голяма тежест
макар че в последно време е по-скоро холдинг
Е да ама истинското value се крие в неконсолидираната. Нямам акции тук, но направиха доста добро движение.

wannarock
07 Oct 2009, 10:43
не обичам да пиша за синергии, но сфарм печели от цялата група
аз не мога да я разглеждам като отделна част
което прави оценката трудна - за мен се държи като холдинг

wannarock
13 Oct 2009, 08:16
от в. дневник

Български компании ще могат скоро да се търгуват и на борсата във Варшава

От началото на ноември български компании ще могат да се търгуват и на Варшавската фондова борса и така проблемът пред двойното листване ще бъде решен. Това съобщи за Дневник изпълнителният директор на Интеркапитал маркетс Николай Майстер, а думите му бяха потвърдени и от заместник-председателят на Комисията за финансов надзор Ралица Агайн.

Агайн, Майстер и председателят на КФН Петър Чобанов са участвали миналата седмица в среща между надзорните органи и депозитарите на България и Полша, която се е провела във Варшава.

В момента единственият проблем български публични компании да излязат на полската борса е технологичен – между депозитарите на двете страни не може да се обменя информация. Причината е, че полският ползва системата Swiift, която се смята за една от най-надеждните и бързите в света, но българският депозитар е на друга система и между тях не могат да се обменят данни.

Цветалин Цонев
13 Oct 2009, 08:29
от в. дневник

Български компании ще могат скоро да се търгуват и на борсата във Варшава

От началото на ноември български компании ще могат да се търгуват и на Варшавската фондова борса и така проблемът пред двойното листване ще бъде решен. Това съобщи за Дневник изпълнителният директор на Интеркапитал маркетс Николай Майстер, а думите му бяха потвърдени и от заместник-председателят на Комисията за финансов надзор Ралица Агайн.

Агайн, Майстер и председателят на КФН Петър Чобанов са участвали миналата седмица в среща между надзорните органи и депозитарите на България и Полша, която се е провела във Варшава.

В момента единственият проблем български публични компании да излязат на полската борса е технологичен – между депозитарите на двете страни не може да се обменя информация. Причината е, че полският ползва системата Swiift, която се смята за една от най-надеждните и бързите в света, но българският депозитар е на друга система и между тях не могат да се обменят данни.

една добра новина :)

wannarock
21 Oct 2009, 12:20
[Only registered and activated users can see links]
Донев: Регистрацията на молекула в САЩ ще промени облика ни
20 Октомври 2009

Цветалин Цонев
25 Oct 2009, 08:29
Донев: Регистрацията на молекула в САЩ ще промени облика ни
20 Октомври 2009

значи все пак има амбиция за българска молекула :)

Цветалин Цонев
02 Nov 2009, 14:37
Софарма удвоява печалбата си за деветте месеца
02.11.2009 15:26 (3JR / SFARM)

Софарма АД е увеличила нетната си неконсолидирана печалба за деветте месеца на тази година повече от два пъти на годишна база до 30,9 млн. лева, според отчета на дружеството, публикуван чрез БФБ.

Общият ръст в приходите от продажби на дружеството, други доходи от дейността и оптимизиране на част от разходите водят до подобрение на оперативните и нетните резултати, се казва в доклада на дейността на дружеството за отчетния период.

За първите девет месеца приходите от продажби на Софарма се увеличават с близо 6% на годишна база до 143,3 млн. лева.

„Факторите за увеличението на приходите от продажби са ръстът на продажбите от вътрешен пазар с 10% и на продажбите от износ—с 5%,“ се казва в доклада на дейността.

Продукцията на дружеството е изнасяна в 37 страни. Общият усреден ръст на продажбите на по-малките по обем външни пазари е 14%. Увеличава се делът на изнесената продукция за Кавказ и Средна Азия с 9%, Прибалтика - с 10%, за Балканския регион вкл. Турция - над два пъти. С най-висок относителен дял в обема на износа са таблетните форми, следвани от сиропи, ампули и унгвенти.

За деветте месеца на тази година продажбите на вътрешен пазар формират 36% от общите продажби на дружеството. В края на миналия месец Огнян Донев, изпълнителен директор на Софарма, заяви, че възможно делът на продажбите в България да падне под 30% за цялата 2009.

Към трето тримесечие Софарма АД заема 7% от общия обем на българския фармацевтичен пазар.

Само за третото тримесечие неконсолидираната нетна печалбата на Софарма расте с над 74% на годишна база до 9,3 млн. лева, като нетните продажби се увеличават до 51,5 млн. лева или с близо 6,0% в сравнение със съответния период на 2008.

В края на септември стана ясно, че Софарма ще придобие 51% от капитала на Бриз ООО Латвия като участва в предстоящото увеличение на дружеството.

Акциите на дружеството днес затвориха без промяна на 4,05 лева. Пазарната капитализация на Софарма расте с 31% за последните три месеца до 534,6 млн. лева.

Цветалин Цонев
06 Nov 2009, 09:50
а бе мисля си вчера, да не беше заради някакви очаквания за долара изсипването на Софарма :)

Gari
06 Nov 2009, 13:36
а бе мисля си вчера, да не беше заради някакви очаквания за долара изсипването на Софарма :)

Или са пак директорски разпродажби. Странна работа - уж печалбата расте пък инсайдърите продават.

Цветалин Цонев
06 Nov 2009, 15:17
Или са пак директорски разпродажби. Странна работа - уж печалбата расте пък инсайдърите продават.

което не звучи съвсем добре :)

hristovbz
06 Nov 2009, 16:01
Нали :) В Щатите инсайдър селинга в момента е на абсолютен рекорд, въпреки "че сме излезли от кризата" - ама това не попречи пазара да е нагоре 60%

bertram
07 Nov 2009, 09:14
по-скоро разпродажбите са заради атмосферата на БФБ, а не нещо конкретно свързано с Софарма.

имам близки в бизнеса с лекарства и мога ви кажа, че в момента е някаква истерия по аптеките. търси се не само специализираните лекарства срещу грипа, а всичко наред.

ще имат супер силен 4 квартал фармацевтичните дружества.

wannarock
07 Nov 2009, 09:29
истерията е пълна :( и фармацията е добре - как ще се отрази на софарма ще видим

а тези бройки са просто несериозни, за да ги коментираме, че чак и инсайдърски

Цветалин Цонев
07 Nov 2009, 20:45
истерията е пълна :( и фармацията е добре - как ще се отрази на софарма ще видим

а тези бройки са просто несериозни, за да ги коментираме, че чак и инсайдърски

фармацията винаги е била добре, дано и Софарма е часто то ова добре, ама Бъфет купува вече железници :)

wannarock
04 Jan 2010, 10:58
Софарма АД реализира ръст в продажбите от 25% за месец ноември
04 Декември 2009 15:34

За месец ноември 2009 година СОФАРМА АД реализира ръст в продажбите от 25% спрямо същия месец на предходната година в т.ч. с 5% намаление на продажбите за вътрешен пазар и с 41% увеличение на продажбите за износ, съобщиха от дружеството.

Продажбите за периода от началото на тази година са с 0.43% ръст спрямо цялата предходна година и с 10% повече спрямо единадесетте месеца на 2008 г., в т.ч. с 8% за вътрешен пазар и с 11% за износ.

Продажбите в 17 държави, за периода, са по-големи от постигнатото през цялата 2008 г., като износа за Балканския регион има ръст 2.38 пъти. Ръстът в износа за страните от Европейския съюз е 21% спрямо цялата 2008 година.

Днес се сключваха сделки с акциите на Софарма АД на ниво от 4.121 лв. за брой.

infostock.bg

Цветалин Цонев
04 Jan 2010, 11:04
Къде са тези 4.121 лв :)
Софарма АД реализира ръст в продажбите от 25% за месец ноември
04 Декември 2009 15:34

За месец ноември 2009 година СОФАРМА АД реализира ръст в продажбите от 25% спрямо същия месец на предходната година в т.ч. с 5% намаление на продажбите за вътрешен пазар и с 41% увеличение на продажбите за износ, съобщиха от дружеството.

Продажбите за периода от началото на тази година са с 0.43% ръст спрямо цялата предходна година и с 10% повече спрямо единадесетте месеца на 2008 г., в т.ч. с 8% за вътрешен пазар и с 11% за износ.

Продажбите в 17 държави, за периода, са по-големи от постигнатото през цялата 2008 г., като износа за Балканския регион има ръст 2.38 пъти. Ръстът в износа за страните от Европейския съюз е 21% спрямо цялата 2008 година.

Днес се сключваха сделки с акциите на Софарма АД на ниво от 4.121 лв. за брой.

infostock.bg

wannarock
04 Jan 2010, 11:11
Къде са тези 4.121 лв :)

инфото е от 04 Декември 2009 ;)
малко със закъснение го пускам :P

Цветалин Цонев
04 Jan 2010, 11:20
инфото е от 04 Декември 2009 ;)
малко със закъснение го пускам :P

хаха, изглежда и аз съм още в старата година :D

Цветалин Цонев
05 Jan 2010, 15:34
Значи тук грубо има ръст на износа за сметка на вътрешния пазар :)

Софарма с 95% ръст на износа през декември
05.01.2010 15:49 (3JR / SFARM)

Софарма отчита 95% ръст на износа на годишна база през декември, показват данни на дружеството, публикувани чрез Бюлетин Investor.bg.

Продажбите за вътрешния пазар намаляват с 22% на годишна база през декември и общият ръст за месеца на годишна база е 29%.

През ноември увеличението на продажбите на годишна база беше с 25% и отново се дължеше на износа.

За 2009 година фармацевтичната компания отчита 12% ръст спрямо 2008 г., в това число 4% ръст на продажбите за вътрешния пазар и 16% увеличение на износа.

Софарма отчете 118% ръст на консолидираната печалба на годишна база до 11,7 млн. лв. за третото тримесечие на 2009 г. Общо за деветмесечието на 2009 г. печалбата е в размер на 32,1 млн. лв., което е ръст от 90% на годишна база.

За последните 3 месеца акциите на фармацевтичната компания поевтиняват с 5,46% до 3,91 лв. и 516,1 млн. лв. пазарна капитализация.

wannarock
05 Jan 2010, 17:23
Значи тук грубо има ръст на износа за сметка на вътрешния пазар :)

за декември
за цялата 2009 и на вътрешния има +4% :) с малко, но го вдигнаха :)

Цветалин Цонев
05 Jan 2010, 17:34
за декември
за цялата 2009 и на вътрешния има +4% :) с малко, но го вдигнаха :)

Направо ще литнат като самолета от рекламата на Трибестан :)

Добре че пооправиха маржовете. Интересно като консолидират какво ще се получи с новите екстри :)

wannarock
29 Jan 2010, 15:32
ще трябва да поканим г-н Донев да се регистрира във форума :)
резултатите на компанията са без коментар

Печалбата на Софарма скочи със 72%
29 Януари 2010 15:48

Софарма АД отчете печалба към края на 2009 г. в размер на 33.375 млн. лв., като тя се повишава с над 72% спрямо година по-рано, когато е била 19.295 млн. лв., сочи публикуваният счетоводен отчет на дружеството.

Общият ръст на приходите от продажби е с близо 9% до 204 млн. лв., като върху размера на приходите най-голямо влияние имат приходите от продажба на продукция, които са нагоре с 11% до 186 млн. лв. Факторите да увеличението на приходите от продажби от 4% за вътрешен пазар и 16% на продажбите за износ,ь казват от Софарма. Продукцията на дружеството се изнася в 37 страни.

Към четвъртото тримесечие Софарма АД заема 7% от общия обем на българския фармацевтичен пазар.

Приходите от дивиденти на Софарма АД за миналата година нарастват драстично - 38 пъти до 2.8 млн. лв.

От страна на разходите много най се понижили отрицателните разлики от промяна на валутни курсове, които за година падат от 9.337 млн. лв. на 200 хил. лв. или 46 пъти.

Акциите на Софарма АД са едни от най-ликвидните на БФБ-София, като напоследък дори бяха причина за по-високия оборот на борсата още от рано сутринта. Последната сделка с тях е от днес, 29.014.2010 г. на цена 4.097 лв. за брой. Пазарната капитализация на компанията е 540 804 000 лв.

инфосток.бг

Цветалин Цонев
29 Jan 2010, 16:52
не обичам да пиша за синергии, но сфарм печели от цялата група
аз не мога да я разглеждам като отделна част
което прави оценката трудна - за мен се държи като холдинг

мен лично ме изненадва спада в маржа за Q4, спрямо предходните три Q-та

Може да има и еднократни ефекти, дано не греша, ще чакам консолидирания

Цветалин Цонев
26 Feb 2010, 15:40
Не изглежда зле на пръв поглед:):
Софарма с рекордни тримесечни консолидирани продажби от 170 млн. лв.
26.02.2010 16:16 (3JR / SFARM)

Софарма АД реализира рекордни тримесечни консолидирани продажби от 170 млн. лв. за четвъртото тримесечие на 2009 г., показва отчетът на дружеството публикуван чрез Бюлетин Investor.bg.

Увеличението на годишна база през четвъртото тримесечие на 2009 г. е с 33%, а за цялата 2009 г. ръстът е с 10,16% до 521 млн. лв.

Четвъртото тримесечие е рекордно и по отношение на консолидираната печалба, като тя възлиза на 13,83 млн. лв. през четвъртото тримесечие на 2009 г. и се увеличава 16 пъти спрямо същия период на 2008 г.

Спрямо четвъртото тримесечие на 2007 г. увеличението е със 184%.

За цялата 2009 г. консолидираната печалба е 45,9 млн. лв., което е ръст от 163% на годишна база и освен това рекорд в историята на Софарма.

Консолидираните резултати са значително по-високи от неконсолидираните, които показаха 2,5 млн. лв. печалба за четвъртото тримесечие на 2009 г. и 33,4 млн. лв. за цялата минала година.

Основните дъщерни дружества са Софарма Трейдинг, Българска роза Севтополис, Софарма Билдингс и Момина крепост. На българския пазар се падат 75% от консолидираните продажби през 2009 г.

Текущият консолидиран коефициент цена/печалба (P/E) на дружеството е 11,54. За последните 12 месеца акциите на фармацевтичната компания поскъпват със 120,33% до 4,01 лв./акция и 529,3 млн. лв. пазарна капитализация.

Hakkinen
02 Mar 2010, 08:05
"Софарма" ще се търгува в Полша

Понеделник, 01 март 2010

Българската фармацевтична компания "Софарма" е изразила желание да се търгува на Варшавската фондова борса (ВФБ). Листването й ще стане със сигурност след около месец. Това каза Роберт Квиатковски, отговарящ за международното сътрудничество във ВФБ, по време на представянето на споразумение между Полския централен депозитар и Уникредит Булбанк.

По думите му процентът, който "Софарма" ще предложи на Варшавската борса, е достатъчен, за да бъде забелязана на този пазар, като вероятно ще привлече интереса на полските пенсионни фондове и институционалните инвеститори. Квиатковски допълни, че интерес за инвеститорите биха представлявали и компании в областта на земеделието, а 2-3 български финансови институции също са проучвали възможността да се листнат на Варшавската борса.

Фирма като "Софарма" ще предизвика голям интерес от страна на инвеститорите на полската борса, тъй като фармацевтичният сектор не е широко застъпен там, обясни Михаил Славов, директор "Пазари" в Уникредит Булбанк. Той допълни, че интерес към листване в Полша са проявили и от "Интеркапитал пропърти дивелъпмънт". До месец и половина ще се проведе среща с българския Централен депозитар. Основната тема ще е евентуалното му присъединяване към IPO партньорите на Варшавската борса.

Според Славов най-рано през есента може да има някакви признаци за раздвижване на българския фондов пазар, и то ако се усвояват нормално парите от ЕС и правителството регулира правилно институциите си.

Източник: "Софарма" ще се търгува в Полша ([Only registered and activated users can see links])

wannarock
04 Mar 2010, 08:26
Шефът на "Софарма" влезе в управлението на НЗОК
в. Сега

Собственикът на фармацевтичната компания "Софарма" Огнян Донев вече е член на Наздорния съвет на здравната каса, пише на сайта на НЗОК. Съветът е провел първото си заседание на 23 февруари, на което е приел правила за предстоящите конкурси за нови директори на 28-те районни здравни каси.

За пръв път касата има надзорен съвет, досега тя се ръководеше от управителен съвет. ГЕРБ обаче решиха да променят формата, тъй като според тях досега касата е управлявана политически. Разлика между двата съвета обаче няма. Надзорният съвет, както и УС, контролира директора, разрешава сделки, одобрява бюджета, участва в преговорите с лекарите за условията за работа и заплащане на медицинската дейност. Както и преди, представителите на държавата доминират в него, а председател е зам.-министър, в случая - на финансите - Владислав Горанов. Единствената разлика в новото управление на касата е, че директорът на НЗОК вече се избира от парламента, а не както досега - от УС.

Цветалин Цонев
22 Mar 2010, 17:40
Консолидираната печалба на Софарма падна с 29% на годишна база
22 Март 2010 15:03

Фармацевтичната компания Софарма АД отчете консолидирана нетна печалба в размер на 19.509 млн. лв. за миналата година, в публикувания си отчет. Спрямо година по-рано, когато е била 27.671 млн. лв., печалбата намалява с 8.162 млн. лв. или над 29%. В неконсолидирания си отчет, публикуван по-рано Софарма АД отчете печалба в размер на 33.375 млн. лв., което означава, че при консолидацията положителният финансов резултат е намалял с 13.866 млн. лв. или 41.5%.

Нетните приходи от продажби нае Софарма АД на консолидирана база за миналата година възлизат на 462.508 млн. лв., като нарастват с 27.6% спрямо година по-рано, когато са били 362.382 млн. лв.

Консолидираните общи разходи също нарастват на годишна база - от 333.116 млн. лв. на 442.416 млн. лв. или с над 32%.

Дружеството има много по-високи разходи за лихви спрямо 2008 г. По-големи са и отрицателните разлики от промяна на валутни курсове. Общо финансовите разходи на консолидирана база през 2009 г. нарастват със 120% до 16.516 млн. лв.

Като цяло нараства всяко перо от разходите. Разходите за материали са нагоре с близо 44% до 72.7 млн. лв., а разходите за възнаграждения нарастват с 33% до 36 млн. лв.

Софарма АД притежава дялове в 24 дружества, като в 11 от тях държи мажоритарния дял от над 50%. Собственик е на пулбличното Софарма Трейдинг АД и притежава под 50% от капитала в Българска роза - Севтополис АД, Момина крепост АД, Софарма Билдингс АДСИЦ, Софарма Логистика АД, Доверие Обединен холдинг АД, Марицатекс АД, Медика АД, Унифарм АД, Софарма имоти АДСИЦ и Тодоров АД.

Софарма АД е една от най-ликвидните компании на БФБ-София. Последната сделка с нейните акции е от 22.03.2010 г., на цена 4.01 лв. за брой. Пазарната капитализация на Софарма АД е 529 320 000 лв.

hristovbz
23 Mar 2010, 09:50
Тук има някаква странна история - в отчетите пише, че са за 2008-ма. После наскоро публикуваха предварителен консолидиран за 2009, където нетната печалба беше 48мн лева. Айде тия хора да решат първо за коя година публикуват ревизиран отчет, после да се разберат с одиторите защо 30мн лева падат при одита от нетната печалба ако отчета е за 2009та изобщо... ама омръзна ми от некадърни изпълнения при тия големи и уж реномирани компании!

Фармацевтичната компания Софарма АД отчете консолидирана нетна печалба в размер на 19.509 млн. лв. за миналата година, в публикувания си отчет. Спрямо година по-рано, когато е била 27.671 млн. лв., печалбата намалява с 8.162 млн. лв. или над 29%. В неконсолидирания си отчет, публикуван по-рано Софарма АД отчете печалба в размер на 33.375 млн. лв., което означава, че при консолидацията положителният финансов резултат е намалял с 13.866 млн. лв. или 41.5%.

Нетните приходи от продажби нае Софарма АД на консолидирана база за миналата година възлизат на 462.508 млн. лв., като нарастват с 27.6% спрямо година по-рано, когато са били 362.382 млн. лв.

Консолидираните общи разходи също нарастват на годишна база - от 333.116 млн. лв. на 442.416 млн. лв. или с над 32%.

Дружеството има много по-високи разходи за лихви спрямо 2008 г. По-големи са и отрицателните разлики от промяна на валутни курсове. Общо финансовите разходи на консолидирана база през 2009 г. нарастват със 120% до 16.516 млн. лв.

Като цяло нараства всяко перо от разходите. Разходите за материали са нагоре с близо 44% до 72.7 млн. лв., а разходите за възнаграждения нарастват с 33% до 36 млн. лв.

Софарма АД притежава дялове в 24 дружества, като в 11 от тях държи мажоритарния дял от над 50%. Собственик е на пулбличното Софарма Трейдинг АД и притежава под 50% от капитала в Българска роза - Севтополис АД, Момина крепост АД, Софарма Билдингс АДСИЦ, Софарма Логистика АД, Доверие Обединен холдинг АД, Марицатекс АД, Медика АД, Унифарм АД, Софарма имоти АДСИЦ и Тодоров АД.

Софарма АД е една от най-ликвидните компании на БФБ-София. Последната сделка с нейните акции е от 22.03.2010 г., на цена 4.01 лв. за брой. Пазарната капитализация на Софарма АД е 529 320 000 лв.

Цветалин Цонев
23 Mar 2010, 10:17
Тук има някаква странна история - в отчетите пише, че са за 2008-ма. После наскоро публикуваха предварителен консолидиран за 2009, където нетната печалба беше 48мн лева. Айде тия хора да решат първо за коя година публикуват ревизиран отчет, после да се разберат с одиторите защо 30мн лева падат при одита от нетната печалба ако отчета е за 2009та изобщо... ама омръзна ми от некадърни изпълнения при тия големи и уж реномирани компании!

Да, изглежда има някаква несериозна грешка, и в X3-то и в infostock.bg в отчетите пише 2008 г. Това да си прочетем още веднъж за 2008 г преди да публикуват за 2009?! :D Малко ми поолекна, ама да казват какво става по-бързо!

hristovbz
23 Mar 2010, 11:05
Те и в инфосток толкова четат като ги гледам... цяла новина пишат, а не са прочели първия ред.

Да, изглежда има някаква несериозна грешка, и в X3-то и в infostock.bg в отчетите пише 2008 г. Това да си прочетем още веднъж за 2008 г преди да публикуват за 2009?! :D Малко ми поолекна, ама да казват какво става по-бързо!

hristovbz
23 Mar 2010, 11:33
"Годишните резултати, които гледате са за 2008 година. По тази причина се разминават и данните."

Отговорът на ИР-а на Софарма по случая.

obafeme
23 Mar 2010, 19:20
а какво е ир? съкращение на имена ли е?

Optic
23 Mar 2010, 19:26
а какво е ир? съкращение на имена ли е?

investor relations

obafeme
23 Mar 2010, 19:31
е това е дви, какви са тия глупости ир, дори го е написал на кирилица пича:D

hristovbz
01 Apr 2010, 22:09

За всички фенове, които са ок да влизат в Трейдинга на 13х ебидта и 18х ебит :)

Цветалин Цонев
03 Apr 2010, 17:20

За всички фенове, които са ок да влизат в Трейдинга на 13х ебидта и 18х ебит :)

много скъпо :)

Цветалин Цонев
28 Apr 2010, 15:25
Софарма регистрира първото оригинално българско лекарство в Западна Европа28.04.2010 14:26 (3JR / SFARM)
Софарма АД регистрира първото оригинално българско лекарство в страна от Западна Европа, след като Федералната служба за безопасността в здравеопазването на Австрия издаде регистрация на търговската марка Nivaject, съобщиха от дружеството чрез Бюлетин Investor.bg.

Лекарството е познато на българския пазар като Нивалин. Регистрацията в Австрия е за инжекционен разтвор в ампулна форма в две концентрации от 5 мг и 2,5 мг.

През април Софарма представи и нов продукт за високо кръвно.

Собствени медикаменти на дружеството са Трибестан и Табекс.

На 16 април тази година Софарма откри лаборатории, в които е вложила 1 млн. евро.

Дружеството реализира 37% ръст на продажбите през март на годишна база и ревизира прогнозите си за 2010 г. от нулев ръст до 12-15% увеличение на продажбите.

За последните 12 месеца акциите на дружеството поскъпват с 81,16% до 4,076 лв. за акция и 538 млн. лв. пазарна капитализация

Цветалин Цонев
24 Jun 2010, 15:40
Софарма АД няма да разпределя дивидент за 2009, е решило вчера Общото събрание на дружеството, става ясно от уведомлението, публикувано чрез Бюлетин Investor.bg.

От 2003 насам дружеството не раздаде дивидент единствено за 2007. За 2008 той бе 5 ст. на акция, за 2006 – 10 ст., за 2005 – 27 ст., за 2004 – 18 ст., а за 2003 – 9 ст.

Цялата печалба за миналата година в размер на 33,6 млн. лв., след заделяне на 10% за задължителен резерв, се отнася към допълнителните резерви, се казва в уведомлението.

„Софарма винаги е имала последователна дивидентна политика, но в условията на финансова и икономическа несигурност в световен мащаб, ръководството предлага тази година дружеството да се въздържи от разпределяне на финансовия разултат. Има редица фактори, които предполагат подобно поведение, включително и експозицията на болниците към групата и общата картина във фармацевтичния сектор в страната“, заяви през миналата седмица за Investor.bg Пелагия Виячева, директор за връзка с инвеститорите на Софарма.

Още по темата
П. Виячева: Обратно изкупуване при Софарма ще се прави само при нужда

Събранието е приело решение за обратно изкупуване на до 3% от капитала на компанията. Срокът за извършване на изкупуването е 2 години, а ценовият диапазон е 2,50-5,50 лв. за акция.

В началото на май, когато акциите на дружеството се търгуваха на цена около 4 лв., бе обявено, че ще се гласува за минимална цена на обратното изкупуване от 3,50 лв.

Акциите на Софарма приключиха днешната търговия на БФБ на цена от 3,84 лв., което представлява понижение от 3% от началото на годината и ръст от 42% за последната година.

Пазарната капитализация на компанията е в размер на 506,9 млн. лв.

hristovbz
12 Aug 2010, 11:29

"За разлика от наши колеги, Софарма АД няма да изкупува обратно акции с цел намеса на пазара и регулиране на цената", уточни тя.

Е, поне инвеститорите ще са спокойни сега, че няма да манипулират цената нагоре, което би било в техен ущърб :D:D

Цветалин Цонев
12 Aug 2010, 16:09

"За разлика от наши колеги, Софарма АД няма да изкупува обратно акции с цел намеса на пазара и регулиране на цената", уточни тя.

Е, поне инвеститорите ще са спокойни сега, че няма да манипулират цената нагоре, което би било в техен ущърб :D:D

ще изкупуват без да се намесват на пазара :D:D:D

хм, а кои колеги имат впредвид-по принцип или... :)

Цветалин Цонев
12 Aug 2010, 16:53

хм възможно ли е мажоритаря да си опита да извади малко кеш от дружеството по този начин с цел, примерно, други инвестиции?
Отделно има и вече два посредника, ангажирани с изкупуването ПФБК също ще бъде посредник по обратното изкупуване на Софарма ([Only registered and activated users can see links])

Може и да ми е малко глупав въпроса :)

voktep
17 Aug 2010, 08:28
Здравейте,
някой ходил ли е на ОСА на Софарма преди време? Интересува ме дали са му гласували правото Софарма на изкупи от О.Д. акциите му в унифарм и ако да - на каква цена и до коя дата? Защото нали направиха сплит унифарм и цената падна пропорционално на сплита.

Дядо Кольо
18 Aug 2010, 09:30
Здравейте,
някой ходил ли е на ОСА на Софарма преди време? Интересува ме дали са му гласували правото Софарма на изкупи от О.Д. акциите му в унифарм и ако да - на каква цена и до коя дата? Защото нали направиха сплит унифарм и цената падна пропорционално на сплита.
Добре дощъл на voktep. Интересен въпрос!
Хронология:
30.04.2010 - УС на Унифарм АД взема решение за свикване на ОСА. В дневния ред е предвидена точка за увеличение на капитала със собствени средства.
03.05.2010 - СД на Софарма АД взема решение за свикване на ОСА.
03.05.2010 - СД на Софарма АД приема Мотивирания доклад.
11.05.2010 - Поканата за ОСА на Софарма АД е обявена в ТР
12.05.2010 - Поканата за ОСА на Унифарм АД е обявена в ТР
22.06.2010 - Проведено ОСА на Унифарм АД. Взето решение за сплит.
23.06.2010 - Проведено ОСА на Софарма АД.

Ето фактите:
Според протокола ([Only registered and activated users can see links]) от ОСА, проведено на 23.06.2010 е взето следното решение по т. 13 от дневния ред:
Овластява Съвета на директорите на дружеството да сключи следната сделка от приложното поле на чл.114, ал.1, т.2 от ЗППЦК, а именно: Договор между „СОФАРМА” АД като купувач и Огнян Иванов Донев, като продавач за покупко - продажбата на притежаваните от продавача до 357 695 броя акции от капитала на „Унифарм” АД по пазарна цена на акциите към момента на сключването на всяка конкретна сделка, но не по-висока от 40 лева за една акция. По силата на договора за „СОФАРМА” АД ще възникне задължение за плащане цената на акциите към заинтересувано лице в размери над посочените в чл.114, ал.1, т.2 – втората хипотеза на ЗППЦК при условията и в сроковете, съгласно Раздел ІІІ на изготвения от Съвета на директорите Мотивиран доклад ([Only registered and activated users can see links]) (чети точка ІІІ на стр. 8).

ГЛАСУВАЛИ “ЗА”: 99 231 836 броя акции или 84.06% от представения капитал
ГЛАСУВАЛИ “ПРОТИВ”: 18 099 928 броя акции или 15.33% от представения капитал
ГЛАСУВАЛИ “ВЪЗДЪРЖАЛ СЕ”: 717 232 броя акции, което е 0.61 % от представения капитал

Предвижда се възможност сделката да се извърши на части в период от 2 години след приемане на решението (т.е. до 22.06.2012)

Към датата на приемането на мотивирания доклад (03.05.2010) пазарната цена на акциите на УНИФАРМ АД е 38,50 лв. Общ размер на сделката 13 771 257,50 лв.

Днес средната цена е 6,46 лв., което се равнява на 38,76 лв. преди сплита.

Според мен няма проблем решението по т. 13 да бъде изпълнено, като към броя на акциите и към тяхната цена се приложи коефициента на сплита.

voktep
18 Aug 2010, 10:33
Благодаря за данните.
Все пак съмненията за злоупотреба остават. Интересното е, че СД на Софарма трябва да е знаел за подготвения сплит и въпреки това не е направил коректно предложение.

Интересно дали от Софарма ще оповестят сделката и на какви цени са придобити акциите?

hristovbz
18 Aug 2010, 11:20
Мерси Дядо за разбивката. За всички фенове на фармата, голямото предизвикателство ще е да успеят да свалят розовите очила за момент и да погледнат реално на тая сделка.

Доводите за това защо се прави сделката (от мотивационния доклад) са прах в очите и това е видно за всеки. Представянето за "стратегическа инвестиция", "съгласуване на стратегията със Софарма" и тн неща няма да са нищо ново така и така, при положение, че Унифарм работи 100% на ишлеме за Софарма. Какво, изведнъж ще сменят стратегията си ли, при положение, че акционерите им са същите?:)

Вече става ясно за какво ще се използва кеша на Софарма в близко бъдеще. Към края на 2009 има около 17мн лева консолидирано. На година, да речем, че може да събира към 15-20мн free cash flow. От тях е обявено обратно изкупуване за максимум 16мн, от които примерно половината ще отидат за изкупуване на minority stake-a в Севто, което вече се консолидира, така че няма да има особени промени в отчета. После идват и новите 14мн максимум за дела на Донев в Унифарм. Интересен аргумент е, че Софарма не иска да плати дивидент за 2009 заради нуждата да е ликвидна, но изведнъж може да се плати един вид дивидент на мажоритаря със свободните пари:)

Унифарм работи на много сходни маржове като Софарма (може би малко по-ниски), което не е изненада, при положение, че 100% е ишлеме. Малко вероятно е и да расте с различни темпове. Но да платиш 14х ебитда, 25х earnings и 3х нетните активи за нея вече става интересно, при положение, че за 2009 същите коефициенти за самата Софарма са съответно 9.5х, 12х и 1.8х. При около 10% return on equity (при 15% за Софарма), цена от 3х NAV предполага, че потенциалът за растеж на Унифарм след вливането ще е два пъти по-голям от на Софарма, нищо че тя работи само за Софарма :D Да не говорим, че такъв коефициент на бук валю-то би предположил, че цената на капитала е горе долу равна на доходността по ДЦК-тата на България и номиналният растеж на икономиката ни до края на света е към 5%. Често се дава за аргумент стойността на имота на Унифарм, който счетоводно не е преоценен. Нека се помни само факта, че за да има смисъл от плащането на реалната стойност на имота, трябва той да се преоцени, продаде и парите от него да се разпределят като дивидент или да се инвестират на същия ROI като бизнеса. Който мисли, че ще стане така, тогава за него тази цена за Унифарм вероятно е справедлива и си струва да плати днес 100% цена на нещо, което по днешна информация има вероятност от под 100%, да речем 0%.

Разбира се, в мотивацията за сделката се дава за реална пазарната цена. Бърз поглед показва, че от листването на Унифарм през май 2008 до днес са били нужни едва 3.2мн лева, за да се закрепи цената на сегашните й нива... дали мажоритарят може да си го позволи всеки може да прецени :)

А защо е нужна цената да се държи високо освен за ето такава сделка? Всеки, чел ЗППЦК (чл 150) и наредба 41 би трябвало да знае.

Поздрави

Дядо Кольо
18 Aug 2010, 11:53
Благодаря за данните.
Все пак съмненията за злоупотреба остават. Интересното е, че СД на Софарма трябва да е знаел за подготвения сплит и въпреки това не е направил коректно предложение.
Интересно дали от Софарма ще оповестят сделката и на какви цени са придобити акциите?
Коректно е от правна гледна точка: решението за увеличението на капитала на Унифарм АД е взето предния ден, но нали предстои вписването му в ТР и други процедури (КФН, БФБ, ЦД).
Надявам се, че ще оповестяват сделките - Софарма АД е от най-прозрачните компании на борсата.
Независимо от това и аз се присъединявам към разсъжденията на Боби, който е от най-добрите анализатори тук.
Имам акции.

voktep
18 Aug 2010, 12:34
Благодаря още веднъж на дядо Кольо и Христов.

действително няма нужда да се коментират цените - те са такива каквито са и Софарма лесно могат да обосноват всяка една цена за унифарм:)

Действително дребните акционери на Софарма остават с празни джобове, а другарят о.д. с 14млн. лв.:D

На мен по-интересен ми остана казусът със сплита - от правна гледна точка всичко е наред, на все пак има конфликт на интереси. Не може НС на Софарма да не е знаел, че се готви сплит на Унифарм и да предлага високи цени за изкупуване. Тук явно има пропуск в закона и трябва да се поправи. В противен случй в бъдеще при некоректни компании това би бил много добър инструмент за източване:crazy:

Цветалин Цонев
18 Aug 2010, 13:18
Благодаря още веднъж на дядо Кольо и Христов.

действително няма нужда да се коментират цените - те са такива каквито са и Софарма лесно могат да обосноват всяка една цена за унифарм:)

Действително дребните акционери на Софарма остават с празни джобове, а другарят о.д. с 14млн. лв.:D

На мен по-интересен ми остана казусът със сплита - от правна гледна точка всичко е наред, на все пак има конфликт на интереси. Не може НС на Софарма да не е знаел, че се готви сплит на Унифарм и да предлага високи цени за изкупуване. Тук явно има пропуск в закона и трябва да се поправи. В противен случй в бъдеще при некоректни компании това би бил много добър инструмент за източване:crazy:

Проблемът вероятно е че контролните органи трудно свързват член с член от Закона - чл. 150 с чл. 114 и съответно членовете за манипулация на пазарна цена:) Това, което описва Боби- може би си е класическа добре позната схема... добре им е надушил игрите!