PDA

View Full Version : Инфлацията в България

Boshko
23 Dec 2009, 21:34
Отварям тази тема в която да си говорим за инфлацията в България и как тя може да бъде измервана.

Ровейки се в google попаднах на блога на Красимир Петров, преподавател в Ohio State University, където намерих интересни публикации по темата.
[Only registered and activated users can see links]

В част трета от серията публикации на тема Инфлация (тук ([Only registered and activated users can see links])) е описан начин за нейното измерване чрез нарастването на паричното предлагане - М3.
По описаният метод в линка, годишната инфлация за 2009 (11.2008 - 11.2009) се получава 6,45%, а в НСИ процента е друг.

Вие как измервате реалната инфлация в страната?

(Предполагам че повечето съфорумци са доста вещи по тази тема, но все пак го споделям ако някой намери информацията ценна). :)

Optic
23 Dec 2009, 22:46
Отварям тази тема в която да си говорим за инфлацията в България и как тя може да бъде измервана.

Ровейки се в google попаднах на блога на Красимир Петров, преподавател в Ohio State University, където намерих интересни публикации по темата.
[Only registered and activated users can see links]

В част трета от серията публикации на тема Инфлация (тук ([Only registered and activated users can see links])) е описан начин за нейното измерване чрез нарастването на паричното предлагане - М3.
По описаният метод в линка, годишната инфлация за 2009 (11.2008 - 11.2009) се получава 6,45%, а в НСИ процента е друг.

Вие как измервате реалната инфлация в страната?

(Предполагам че повечето съфорумци са доста вещи по тази тема, но все пак го споделям ако някой намери информацията ценна). :)

Дефиницията на инфлация дълго време е била увеличението на паричната маса, преди американското правителство да въведе CPI (consumer price index) като метод за отчитане на инфлацията през първата световна война (сещате ли се защо?). След това лека-полека общественото мнение е възприело ръста на CPI за дефиниция на инфлацията (като същевременно правителствата са започнали да променят структурата на CPI).

Ако дефинираме инфлацията като увеличението на паричната маса, трябва да решим какво влиза в нея. За да стане дискусия, няма да давам готови дефиниции а ще поставя няколко въпроса:
- Например трябва ли облигациите да се броят за пари?
- Или купоните за храна от Била?
- Ами парите по сметки на правителството пари ли са?
- Ако Boshko ми даде 5 лв и му дам бележка, на която пише, че се задължавам да изплатя 5 лв на приносителя при поискване, бележката пари ли е? И защо? А ако съм банка променя ли се нещо? :)

Цветалин Цонев
25 Dec 2009, 15:35
Дефиницията на инфлация дълго време е била увеличението на паричната маса, преди американското правителство да въведе CPI (consumer price index) като метод за отчитане на инфлацията през първата световна война (сещате ли се защо?). След това лека-полека общественото мнение е възприело ръста на CPI за дефиниция на инфлацията (като същевременно правителствата са започнали да променят структурата на CPI).

Ако дефинираме инфлацията като увеличението на паричната маса, трябва да решим какво влиза в нея. За да стане дискусия, няма да давам готови дефиниции а ще поставя няколко въпроса:
- Например трябва ли облигациите да се броят за пари?
- Или купоните за храна от Била?
- Ами парите по сметки на правителството пари ли са?
- Ако Boshko ми даде 5 лв и му дам бележка, на която пише, че се задължавам да изплатя 5 лв на приносителя при поискване, бележката пари ли е? И защо? А ако съм банка променя ли се нещо? :)

Благодаря на Божо за темата!:) Тя кореспондира до някъде с темата за ливъриджа и деливърджи, което се вижда и от лекциите в споменатия блог. Мисля, че CPI, колкото и емпирично-ограничен и лесно-манипулируем, зависим от постиженията на статистическата наука, е нещо практически по- смилаемо и видимо от паричните агрегати. Сигурно е странно да сложиш движението на агрегат М3 като индексиращ коефициент на договор за наем... Договорите се пишат от юристи, не от икономисти:).
Мисля, че част от отговора на въпроса на Божко за разликата между ръста на агрегата М3 и ИПЦ се съдържа в:
1. въпросите на Optic -ефектите от ливъриджа и деливърдижа, свързани с функцията на парите като средство за съхранение и разпределение на богатства/облигациите, акциите/ или средство за размяна/купоните за храна на Билла, бележка за 5 лева/
2. доколко е съвършен и манипулириуем статитстичесикия модел на CPI, както и този на Паричните агрегати.
3. Сивия сектор

Ако инфлацията е чисто монетарно явление, паричните агрегати трябва да са по-точен измерител по дефиниция на паричните отношения и явления, а CPI e статистическо приближение с практична цел :)

Gari
28 Dec 2009, 13:09
Ясно е, че повечето хора не правят разлика между инфлация и потребителски цени. И това е защото и у нас както по света инфлацията се измерва чрез ИПЦ. Според мен ИПЦ се предпочита единствено защото лесно се манипулира. Чувал съм например, че от десетина години в САЩ не включват в ИПЦ храните и жилищата защото били много волатилни. :)
Въпросът кое е за предпочитане за измерване на инфлацията - ИПС или паричния агрегат М3, всъщност е безсмислен, защото в двете се влага различен смисъл. Тъй като М3 в най-голяма степен включва всевъзможните форми на кредит, той най-точно отразява паричното предлагане. Нас като инвеститори трябва да ни интересуват и двете. Ако ръстът на М3 изпреварва ИПЦ - значи инвестиционните активи /акции, имоти/ поскъпват по-бързо от потребителските цени. Ако изостава - значи е обратното.
Ако погледнем данните за М3 - виждаме, че у нас агрегатът удря дъното през февруари, когато беше и най-ниската точка на фондовата борса. Оттогава се е повишил с 4%, а акциите с над 70%. Имотите обаче са поевтинели доста за този период - с поне 30%. Тук ме напира да продължа с разсъжденията, като изведа някакви тегла за ИПЦ, акции и имоти по отношение на М3, обаче ми се струва, че ще бъде некоректно.

Цветалин Цонев
28 Dec 2009, 15:26
Това, което се вижда на пръв поглед от статистиката на БНБ 2007-2009 /да ни е честит новият им сайт:)/, е че за М3 определяща е динамиката на М1 и квази парите, което предполагам, че идва от търговския баланс. А ръстът на М3 за тази година се получава от депозитите и то в чуждестранна валута-ефект от високите лихви предполагам, след като БВП е надолу. Паричната база се спуска надолу също. При такава статистика как да каже човек -инвестирайте на БФБ :) Ако има инфлация-това инфлация на високите лихви ли е, се питам?! :)

Ясно е, че повечето хора не правят разлика между инфлация и потребителски цени. И това е защото и у нас както по света инфлацията се измерва чрез ИПЦ. Според мен ИПЦ се предпочита единствено защото лесно се манипулира. Чувал съм например, че от десетина години в САЩ не включват в ИПЦ храните и жилищата защото били много волатилни. :)
Въпросът кое е за предпочитане за измерване на инфлацията - ИПС или паричния агрегат М3, всъщност е безсмислен, защото в двете се влага различен смисъл. Тъй като М3 в най-голяма степен включва всевъзможните форми на кредит, той най-точно отразява паричното предлагане. Нас като инвеститори трябва да ни интересуват и двете. Ако ръстът на М3 изпреварва ИПЦ - значи инвестиционните активи /акции, имоти/ поскъпват по-бързо от потребителските цени. Ако изостава - значи е обратното.
Ако погледнем данните за М3 - виждаме, че у нас агрегатът удря дъното през февруари, когато беше и най-ниската точка на фондовата борса. Оттогава се е повишил с 4%, а акциите с над 70%. Имотите обаче са поевтинели доста за този период - с поне 30%. Тук ме напира да продължа с разсъжденията, като изведа някакви тегла за ИПЦ, акции и имоти по отношение на М3, обаче ми се струва, че ще бъде некоректно.

Boshko
15 Jan 2010, 17:30
Смятаме личната си инфлация он лайн
Юлиян Огнянов, 14 януари 2010 12:02

Националният статистически институт /НСИ/ вече публикува на своята интернет страница Калкулатор за изчисление на личната инфлация. Той дава възможност на потребителите да изчислят тяхната лична инфлация чрез въвеждането на собствените си месечни и годишни разходи. Така калкулаторът позволява на потребителите да получат по-добро разбиране за това как се променят цените и как то се отразява върху техните разходи, поясниха от НСИ.

Калкулаторът за изчисляване на инфлацията се основава на Индекса на потребителските цени /ИПЦ/, който е приет за официален измерител на инфлацията. От тази година ИПЦ измерва промяната на цените на месечна база на основата на потребителската кошница, която за 2010 г. включва 568 стоки и услуги. Всяко домакинство използва различно количество от тези 568 стоки и услуги. Например, непушачите не правят разходи за цигари. Така всяко домакинство има личен модел на потребление. Поради тази причина личната инфлация ще се различава от официалната, поясниха от статистическия институт.

Как работи калкулаторът за изчисление на личната инфлация? В сайта на статистиката, където се намира той, потребителите трябва да въведат месечните си разходи, разпределени в 16 групи, и годишните – в 8 групи. На основата на тези данни се изчислява структурата на лич разходи – т. е. личният модел на потребление.

За да се измери изменението на цените е необходимо структурата на разходите да остане постоянна за избрания период. Ако едно домакинство увеличи разходите си за храна например от 30 на 50%, то инфлацията на общите разходи ще бъде резултат не само от евентуалното поскъпване на хранителните стоки, но и от увеличението на общия им дял в разходите.

Можете да разгледате Калкулатора на НСИ тук ([Only registered and activated users can see links]).

Източник: [Only registered and activated users can see links] ([Only registered and activated users can see links])