View Full Version : Oil Peak
Една интересна идея как да се отиграе очакваният Oil Peak. Отдавна се чудя дали да скоча по-яко в петрола, но се опасявам от нов срив на световната икономика, който ще прати цената надолу. Този пич предлага решение на проблема, наистина не много просто.
The Speculative Peak Cheap Oil Trade – Part I
[Only registered and activated users can see links]
Може да коментираме тук какво очакваме за петрола защото май си няма специална тема. Ако греша - моля модераторът да я премести.
hristovbz
10 May 2010, 15:33
А какво би станало ако се окаже, че в земята има повече петрол, отколкото се мисли, а не обратното?
А какво би станало ако се окаже, че в земята има повече петрол, отколкото се мисли, а не обратното?
Conspiracy theories?
Петрол има, обаче е по-скъп за добив. Естествено, като се повиши цената, находища, които сега не се разработват, в един момент ще станат рентабилни.
hristovbz
10 May 2010, 17:26
Ясно, че има. Аз имам предвид да се окаже доста повече всъщност отколкото е обявен. Ти ако си Саудитска Арабия и изведнъж откриеш, че вместо 5 милиарда барела имаш в земята 25 ще го обявиш ли на всеослушание? :)
Петрол има, обаче е по-скъп за добив. Естествено, като се повиши цената, находища, които сега не се разработват, в един момент ще станат рентабилни.
Ясно, че има. Аз имам предвид да се окаже доста повече всъщност отколкото е обявен. Ти ако си Саудитска Арабия и изведнъж откриеш, че вместо 5 милиарда барела имаш в земята 25 ще го обявиш ли на всеослушание? :)
Ако открия нови находища и добивът е рентабилен, веднага ще започна експлоатацията им, за да ми носят приходи, а не парите да ми стоят неизползвани в земята. Ако добивът не е рентабилен, все тая...
сте званна на Saudi Aramco da gi pitam :) ili pak na kolegite im v PKN Orlen :)
hristovbz
10 May 2010, 22:11
Мисля, че нещата не са толкова тривиални. Борсовата цена на петрола е една от най-манипулираните цени през последните 10 години, ако погледнеш данните за волатилността на цената преди и след създаването на ICE, например, веднага ще ти стане ясно. Break even-а дори в най-скъпите времена за ойл сървис индустрията от преди 2 години е доста под пазарната цена тогава, а и в момента. Плюс това аз не говоря за новите находища, а за тези, които съществуват в момента. Това че някой някъде пише, че в земята имало Х тона не мога да го взема за чиста монета в тоя корумпиран и медийно затъмнен свят.:)
Ако открия нови находища и добивът е рентабилен, веднага ще започна експлоатацията им, за да ми носят приходи, а не парите да ми стоят неизползвани в земята. Ако добивът не е рентабилен, все тая...
Някои няма никога да станат рентабилни, точно там е проблемът. За извличането на петрола от земята е необходима енергия и ако за един барел се потребява повече енергия отколкото се получава от изгарянето му - тогава никой няма датръгне да го помпа, за да го ползва за гориво. Някъде около 400-500 долара /сегашни/ за барел този момент ще дойде и петрол ще ползваме само като суровинен източник за химическата индустрия, но не и като енергиен източник. И цената ще се стабилизира за дълго защото търсенето ще спадне драстично. Освен ако се намери друг по-евтин енергиен източник, който да използваме за извличане на петрола. Ама ако имаше такъв - нямаше да го мислим тоя петрол толкова. Не знам де, може да направят сонди на дърва :D. Или с фотоволтаици. Макар че и за тяхното производство ще трябва енергия, така че на дърва е по-реалния вариант. Абе ще ни трябва по една горичка, да има откъде да сечем дърва за зимата. :(
За извличането на петрола от земята е необходима енергия и ако за един барел се потребява повече енергия отколкото се получава от изгарянето му - тогава никой няма датръгне да го помпа, за да го ползва за гориво.
Не си прав - на бензиностанцията ако ти предложат 2 kJ въглища на цената на 1 kJ гориво за колата ти, кое ще си купиш? :)
Мисля, че нещата не са толкова тривиални. Борсовата цена на петрола е една от най-манипулираните цени през последните 10 години, ако погледнеш данните за волатилността на цената преди и след създаването на ICE, например, веднага ще ти стане ясно. Break even-а дори в най-скъпите времена за ойл сървис индустрията от преди 2 години е доста под пазарната цена тогава, а и в момента. Плюс това аз не говоря за новите находища, а за тези, които съществуват в момента. Това че някой някъде пише, че в земята имало Х тона не мога да го взема за чиста монета в тоя корумпиран и медийно затъмнен свят.:)
Естествено, че не са тривиални, но водещият принцип е за максимизиране на приходите. Не виждам логика ако имаш ресурси да си ги държиш под земята за да ги вземе някой друг. Саудитска Арабия след 10 години може да я няма, а саудитското семейство да е избесено по крановете като в Иран ако САЩ поради някакви причини се изтеглят от района. В смутните времена, които идват, е по-добре да имаш злато в швейцарска банка отколкото милиони тонове неизпомпан суров петрол под земята.
Не си прав - на бензиностанцията ако ти предложат 2 kJ въглища на цената на 1 kJ гориво за колата ти, кое ще си купиш? :)
Ама сондите работят с петрол и ако трябва да изгориш два барела, за да извлечеш един, дали ще тръгнеш да го правиш? Даже да струва колкото планина злато. Всъщност колкото повече струва, толкова повече ще губиш.
Цветалин Цонев
11 May 2010, 13:46
Преди година и нещо САЩ не се ли бяха засали да ограничат спекулата с петрола. Нещо се потули работата...
hristovbz
11 May 2010, 14:09
Чакай ти .. :D
Преди година и нещо САЩ не се ли бяха засали да ограничат спекулата с петрола. Нещо се потули работата...
Ама сондите работят с петрол
Където има, работят на ток.
Където има, работят на ток.
Да, особено в арабските пустини и океанския шелф всичко е на ток. Опънали са едни жици и дълбаят :) А тока се произвежда от централи на газ /т.е. пак от петрол/ при КПД 40%. Голяма далавера.
Ясно е, че се шегуваш де.
един полезен саит
имам достап до много материали, ама сте ма светнат ако ги публикувам :)
така 4е само сте ва 4ета по тази тема :)
tazi kinigka sasto e zabavna :)
hristovbz
12 May 2010, 13:37
Ние ще правим конспиративни предположения, а ти само кимай веднъж ако е вярно и два пъти, ако не е :)
един полезен саит
имам достап до много материали, ама сте ма светнат ако ги публикувам :)
така 4е само сте ва 4ета по тази тема :)
Ние ще правим конспиративни предположения, а ти само кимай веднъж ако е вярно и два пъти, ако не е :)
има едно utilitie дето днеска му излезнаха figures- take a look :)
В Утрехт /Холандия/ са готови за времената без петрол.
Bicycle Rush Hour Utrecht (Netherlands)
Така и не можах да кача нито едно видео тука.:(
В Утрехт /Холандия/ са готови за времената без петрол.
Bicycle Rush Hour Utrecht (Netherlands)
Така и не можах да кача нито едно видео тука.:(
С тия колела е ебаси хаоса, аз щях да просна една кьорава велосипедистка на капака на аудито в Амстердам...
Negramoten
17 May 2010, 11:07
Gari, качва се само с част от адреса след watch?v= и преди § (ако изобщо има §), а не с целия адрес.
В случея пишеш това:
[YОUTUBE]n-AbPav5E5M[/YОUTUBE]
И ще излезе това:
n-AbPav5E5M
vBulletin® v3.8.2, Copyright ©2000-2010, Jelsoft Enterprises Ltd.