View Full Version : Shortage of dollars
hristovbz
15 Jun 2009, 11:50
Най-накрая някой тук да го проумее това :) Но тия неща не ги говорят по Блуумбърг :)
"Доларът ще поскъпва не защото е здрав, а защото е болен
Сигурно читателите вече се чудят що за безумие е заглавието на тази статия. Обяснението никак не е трудно за разбиране. През последните десетилетия най-големият длъжник на планетата са Съединените американски щати. Като се започне от правителството до обикновения гражданин, всеки дължи пари на някого.
До този момент не успях да попадна на нито един сериозен документ, който да показва до какви суми достига общият дълг в САЩ. Наскоро намерих данни, че само търгуваните деривати в Америка, които се търгуват на марджин (една от формите на кредит) са десетки трилиони долари. От там нататък мога само да гадая за другите отрасли, но със сигурност ще става дума или за стотици трилиони, или нещо още по-зловещо като сума.
Не е трудно да се досетим как се е стигнало до толкова грандиозни задължения - държавна политика, поддържаща кредитната експанзия на всяка цена. Идеята на всички управляващи е да създадат вечен просперитет и смятат, че облекчените условия за кредитиране ще гарантират неспирен възход на икономиката.
Така няколко поколения американци консумират на кредит и идва време сегашното поколение да плати сметката за всички. Тук всеки финансист би се намесил с обяснението, че дълговете най-лесно се покриват с висока инфлация и от там насетне тръгват разказите как Федералният резерв предстои да печата пари, за да бъдат набързо покрити задълженията, трупани през десетилетията.
Първото нещо, което пропускат коментаторите, е, че ФЕД все още не бърза да пуска печатната машина. Единственото нещо, което засега направиха, е да внесат ликвидност чрез нови кредити. Да, наистина няколко трилиона долара влязоха в играта под формата на правителствени планове, които бяха наречени спасителни, стимулиращи и разни други сложни имена, от които простосмъртният просто трябва да се възхищава.
Сега малко елементарна аритметика. Стигат ли няколко трилиона, за да запушат дупка от стотици трилиони? Отговорът е ясен. Следователно управляващите в САЩ ще продължават да създават такива програми, чрез които ще увеличават предлагането на долари, което според анализаторите ще доведе до понижаването на цената на зелената валута на международните пазари.
Какво пропускат те? Отново ще припомня за най-важния закон в икономиката, който бил открит от Адам Смит. Цената се определя не само от предлагането, но и от неговото търсене. Когато има дългове за стотици трилиони, деноминирани в щатски долари, какво се случва? Започва неочаквана война на пазара за това всеки да си набави дефицитния ресурс. Останалата част от света също участваше в кредитната експанзия, но никой не може да конкурира американците по задлъжнялост. Следователно най-търсената парична единица ще бъде щатският долар.
През следващите месеци светът и Америка не са застрашени от инфлация и поевтиняващ долар. Истинският проблем се нарича дефлация, която е задължителен спътник през период на кредитно свиване. Инфлацията и хиперинфлацията могат да се окажат проблем след няколко години, когато правителствата по света и централните банки разберат, че само облекчаване на условията на кредитиране няма да накарат длъжниците да покрият старите си задължения, а дори и да успеят ще са влезли в нови.
Тогава те наистина е възможно да пуснат безразсъдно печатане на пари и дефлационната криза ще се превърне в хиперинфлационна. Докато дойде времето политиците да осмислят този проблем, кризата ще си остане от типа каквато е към този момент - дефлационна.
Използвайки опита си на технически анализатор, установявам все повече знаци, показващи, че дъното на щатския долар или вече е налице, или сме съвсем близо до него. Вярно е, че коментарът, който си позволих да направя е от типа, който правят фундаменталните анализатори. Когато прибягвам към такива обяснения се стремя да аргументирам чрез закъсняващите потвърждения на фундамента информацията, която идва от графиката, където сигналите винаги са с голяма преднина.
Ивайло Груев, [Only registered and activated users can see links]"
аз много го уважавам този господин, много хубави анализи прави и много приятни книжки е написал.
wannarock
15 Jun 2009, 13:04
аз много го уважавам този господин, много хубави анализи прави и много приятни книжки е написал.
имам ги всичките ама така и не съм ги чел целите
пишат приятно
ама статиите му в профит са под всяка критика - личи си, че разбира само от ТА (или поне така аз си мисля, защото не разбирам от ТА)
според теб полезни ли за ТА или да ми препоръчаш други?
имам ги всичките ама така и не съм ги чел целите
пишат приятно
ама статиите му в профит са под всяка критика - личи си, че разбира само от ТА (или поне така аз си мисля, защото не разбирам от ТА)
според теб полезни ли за ТА или да ми препоръчаш други?
ами аз самият съм доста начинаещ в ТА и сега се уча
John J. Murphy - Technical Analysis of the Financial Markets, това ми препоръчаха, има го на сайта на божката
а на Груев книжките може като допълнение към горната книжка
иначе големите ТА анализатори разбират доста и от фундамент, микро и макро икономика, няма как само ТА, колко и да се твърди, че при ТА не ти трябва нищо друго..
wannarock
15 Jun 2009, 16:35
благодаря
ще я дръпна :):)
Цветалин Цонев
04 Apr 2010, 10:54
Нещо забавно по тази тема:)
Economists Who Say “Ni!” ([Only registered and activated users can see links])
Ивайло Груев разсъждава логично, но пропуска нещо много важно. Той приема априори, че тия задължения в долари ще се изплащат. Има ли наистина някой тук да смята така? Че изведнъж САЩ ще стегнат колана и ще харчат по-малко, за да си изплащат борчовете. Естествено, че няма. Дори го казват официално - бюджетът ще бъде на дефицит поне още пет години според плановете на Обама, тоест ще се увеличава този дълг, а няма да се намалява. Правителството на САЩ е най-големият длъжник в долари и плаща борчовете си чрез издаване на нови емисии бондове, които напоследък се изкупуват предимно от ФЕД, тъй като липсват други желаещи.
Кой според Груев ще търси трескаво долари, за да изплаща задълженията си? Ако всички длъжници виждат печатането на долари и очакват обезценка на валутата - няма да бързат да си погасяват заемите. Имаше вече две ралита на долара - първото, защото все американски компании разпродадоха де що имат по света и върнаха парите вкъщи, за да решават собствените си проблеми. Второто рали е антиевро, защото се оказа, че втори вариант за световна резервна валута засега просто няма.
Техническите тъпотии за дъна не ми се коментират. ТА си е шарлатанство за мен и нищо повече.
А данни за дълга, които Груев така упорито търси ама не намира, може да се видят в най-синтезиран вид на [Only registered and activated users can see links]
Ивайло Груев разсъждава логично, но пропуска нещо много важно. Той приема априори, че тия задължения в долари ще се изплащат.
Абе те ще се изплащат, ма въпросът е какво ще можеш да си купиш после с получените долари :)
hristovbz
05 Apr 2010, 17:41
До доказване на противното и аз смятам, че ще се изплащат. Това, че ще бъдат на дефицит още 5 години е напълно нормално и ще е доста по-зле за икономиката им ако не го направят. Целият дълг, който емитират ще се поеме от местинте инвеститори - банки, застрахователи, пенсии, ММ фондове и тн - последните промени в регулациите им говорят за това. Дори утре нито един чужденец да не купи нов дълг, фундаментално това няма да е проблем - в случая правителството просто иззема тази функция от банките, които не кредитират, за да може велоситито да е над 0. Дори и да не го признават, правят малко или много това, което Япония прави от 1990 до 2005та. Затова и в момента няма инфлация, затова и yield-a по ДЦК-тата им стои нисък. Общият дълг на щатите намалява, не се увеличава последните месеци, а и няма как да а иначе - проста икономическа логика. Австрийското решение няма да проработи, колкото и да се тръби за него, видяло се е до какво е довело през 29-32-ра, когато точно то е приложено от А. Мелън в Щатите и води до 45% номинално свиване на БВП-то им. То, разбира се, е правилно в ситуации, когато са се издънили фирми, банки и тн, но действа, когато тия издънки са локални и изолирани, а не когато са системни.
Има доста неизвестни, разбира се, около ситуацията в момента и когато нещата са в ръцете на политиците, винаги може да се очакват всякакви щуротии, но до проява на обратните доказателства, поне моето мнение е горното.
Поздрави
Ивайло Груев разсъждава логично, но пропуска нещо много важно. Той приема априори, че тия задължения в долари ще се изплащат. Има ли наистина някой тук да смята така? Че изведнъж САЩ ще стегнат колана и ще харчат по-малко, за да си изплащат борчовете. Естествено, че няма. Дори го казват официално - бюджетът ще бъде на дефицит поне още пет години според плановете на Обама, тоест ще се увеличава този дълг, а няма да се намалява. Правителството на САЩ е най-големият длъжник в долари и плаща борчовете си чрез издаване на нови емисии бондове, които напоследък се изкупуват предимно от ФЕД, тъй като липсват други желаещи.
Кой според Груев ще търси трескаво долари, за да изплаща задълженията си? Ако всички длъжници виждат печатането на долари и очакват обезценка на валутата - няма да бързат да си погасяват заемите. Имаше вече две ралита на долара - първото, защото все американски компании разпродадоха де що имат по света и върнаха парите вкъщи, за да решават собствените си проблеми. Второто рали е антиевро, защото се оказа, че втори вариант за световна резервна валута засега просто няма.
Техническите тъпотии за дъна не ми се коментират. ТА си е шарлатанство за мен и нищо повече.
А данни за дълга, които Груев така упорито търси ама не намира, може да се видят в най-синтезиран вид на [Only registered and activated users can see links]
Австрийското решение няма да проработи, колкото и да се тръби за него, видяло се е до какво е довело през 29-32-ра, когато точно то е приложено от А. Мелън в Щатите и води до 45% номинално свиване на БВП-то им.
Добре, че Хувър е бил австриец, за да остави тогава синдикатите да вдигнат заплатите, да увеличи рязко данъците, за да ги даде на тогавашните строителни фирми, останали без работа след спукването на балона, за пътища, язовири и прочее мегаломански и безсмислени проекти и разбира се, за да започне великата практика за субсидиране на селското стопанство и отглеждането на поколения фермери социалисти на държавна ясла, които да гласуват за повече държава и повече социализъм!
[Only registered and activated users can see links]
hristovbz
05 Apr 2010, 22:12
Ще прочета по-детайлно анализа на Ротбард, но гледайки просто фактите, данъците се увеличават едва от 32-ра година, заплатите не се вдигат, а не се увеличават, а и до 32-ра година дефакто Щатите имат бюджетен излишък, единствено през 31-ва имат съвсем малък дефицит, после вече след The New Deal, дефицитът се увеличава до към 4% и стои на тези нива - оттогава (32-ра) и безработицата започва да спада драстично.
Тези неща не противоречат на това, че не са харчили пари до 32-ра дефакто, данъците са били ниски първите (най-свирепите) години от Депресията, а и после например корпоративният данък е увеличен от 12% на 13.75%, което не мисля, че е нещо свирепо, 5000 банки са оставени да фалират, фирмите и хората не са искали просто да взимат заеми, а и банките не са искали да дават заеми и тн.
Не ме разбирай погрешно, аз не съм фен на сегашната политика на ФЕД-а, на мнение съм, че в политическите и банкови среди в Щатите цари свирепа корупция, която прави нашата тук да изглежда като детска игра, тези хора имат огромна вина за причините за кризата и нямам против ако оставят разни банки да фалират и пазарът да отсее лошите бизнеси. Просто в момента това няма да помогне, дори напротив, както личи от практиката на Япония.
Добре, че Хувър е бил австриец, за да остави тогава синдикатите да вдигнат заплатите, да увеличи рязко данъците, за да ги даде на тогавашните строителни фирми, останали без работа след спукването на балона, за пътища, язовири и прочее мегаломански и безсмислени проекти и разбира се, за да започне великата практика за субсидиране на селското стопанство и отглеждането на поколения фермери социалисти на държавна ясла, които да гласуват за повече държава и повече социализъм!
Цветалин Цонев
06 Apr 2010, 08:56
това с корупцията си е голям проблем на капитализма :)
Голям фен съм на Неш, когато става въпрос за корупция и монополи :)
а ниските лихви и печатането на пари ще решат ли проблема с обръщаемостта? Когато се появи обръщаемост, тогава ли може да кажем, че паричната система се е излекувала?
hristovbz
06 Apr 2010, 09:31
Не, ниските лихви и печатането са функция на quantitative easing, което се видя, че не работи, но винаги е първото, към което се прибягва. Обръщаемостта се движи от правителството в този случай, то замества банките в тази им функция, тъй като те не могат и не искат да кредитират.
това с корупцията си е голям проблем на капитализма :)
Голям фен съм на Неш, когато става въпрос за корупция и монополи :)
а ниските лихви и печатането на пари ще решат ли проблема с обръщаемостта? Когато се появи обръщаемост, тогава ли може да кажем, че паричната система се е излекувала?
данъците са били ниски първите (най-свирепите) години от Депресията, а и после например корпоративният данък е увеличен от 12% на 13.75%, което не мисля, че е нещо свирепо
Many wartime excise taxes were revived, sales taxes were imposed on gasoline, tires, autos, electric energy, malt, toiletries, furs, jewelry, and other articles; admission and stock transfer taxes were increased; new taxes were levied on bank checks, bond transfers, telephone, telegraph, and radio messages; and the personal income tax was raised drastically as follows: the normal rate was increased from a range of 1,5 percent-5 percent, to 4 percent-8 percent; personal exemptions were sharply reduced, and an earned credit of 25 percent eliminated; and surtaxes were raised enormously, from a maximum of 25 percent to 63 percent on the highest incomes. Furthermore, the corporate income tax was increased from 12 percent to 13,75 percent, and an exemption for small corporations eliminated; the estate tax was doubled, and the exemption floor halved; and the gift tax, which had been eliminated, was restored, and graduated up to 33,3 percent.
[Only registered and activated users can see links]_increase
hristovbz
06 Apr 2010, 21:34
Ок, но това не променя факта, че новите данъци са въведени през 32-ра година, след 46% свиване на БВП-то за 3 години, бюджетен излишък през 29, 30 и минимален дефицит през 31-ва, както и увеличение на безработицата до 25% преди да се въведат новите данъци (която пада драстично след въвеждането на данъците и започването на дефицитното харчене).
Четох част от трудовете на Ротбард и някои други почитатели на Мизес. С анализа на причините, които водят до бумове и депресии съм напълно съгласен, но като прочетох какво мислят, че трябва да направи държавата, когато започне депресия, се вижда, че е абсурдно.
Many wartime excise taxes were revived, sales taxes were imposed on gasoline, tires, autos, electric energy, malt, toiletries, furs, jewelry, and other articles; admission and stock transfer taxes were increased; new taxes were levied on bank checks, bond transfers, telephone, telegraph, and radio messages; and the personal income tax was raised drastically as follows: the normal rate was increased from a range of 1,5 percent-5 percent, to 4 percent-8 percent; personal exemptions were sharply reduced, and an earned credit of 25 percent eliminated; and surtaxes were raised enormously, from a maximum of 25 percent to 63 percent on the highest incomes. Furthermore, the corporate income tax was increased from 12 percent to 13,75 percent, and an exemption for small corporations eliminated; the estate tax was doubled, and the exemption floor halved; and the gift tax, which had been eliminated, was restored, and graduated up to 33,3 percent.
[Only registered and activated users can see links]_increase
Цветалин Цонев
06 Apr 2010, 22:01
Не, ниските лихви и печатането са функция на quantitative easing, което се видя, че не работи, но винаги е първото, към което се прибягва. Обръщаемостта се движи от правителството в този случай, то замества банките в тази им функция, тъй като те не могат и не искат да кредитират.
хм, гърците/испанците, ирландците, португалците.../ ми се струва, че правят нещо като qualitative easing :)
но не мога да си обясня разликата между двете и кое по-доброто:)
Четох част от трудовете на Ротбард и някои други почитатели на Мизес. С анализа на причините, които водят до бумове и депресии съм напълно съгласен, но като прочетох какво мислят, че трябва да направи държавата, когато започне депресия, се вижда, че е абсурдно.
И кое по-точно ти се струва абсурдно? Защото техните препоръки са много лесни - просто държавата да не прави нищо. Освен да намали харчовете си и намесата в икономиката.
много интересно е (hint) :)
Spread 10 Y Bonds vs Swaps -negative
hristovbz
07 Apr 2010, 08:59
Именно това е абсурдното, да не прави нищо. Както вече споменах, пробвали са го тоя вариант (не са харчили и са оставили фалиралите да фалират) през 29-32 година и резултатът е налице.
Между другото, четох част от книгата за кризата на Ангелов със сборните статии на австрийските икономисти... манипулативна и непълна картина е описана, но то аз това и очаквах. А сред основните идеолози на школата няма и един практик като гледам, повечето са били професори цял живот, като изключим Мизес. Така е много лесно да се пишат теории и предписания какво да се прави. За мен е по-полезно да чета тези, които или управляват пари или са били директно заети с решаването на подобна криза.
Но, както казах и преди, напълно съм съгласен с австрийския анализ на бума и бъст-а и какво води до него. Също и съм фен на Шумпетер, както и на Рикардо.
И кое по-точно ти се струва абсурдно? Защото техните препоръки са много лесни - просто държавата да не прави нищо. Освен да намали харчовете си и намесата в икономиката.
Ок, но това не променя факта, че новите данъци са въведени през 32-ра година, след 46% свиване на БВП-то за 3 години, бюджетен излишък през 29, 30 и минимален дефицит през 31-ва, както и увеличение на безработицата до 25% преди да се въведат новите данъци (която пада драстично след въвеждането на данъците и започването на дефицитното харчене).
Причината за безработицата е, че когато държавата/профсъюзите сложат минимална цена на труда, която е над пазарната, търсенето за труда намалява, както на всеки пазар. Все едно държавата да сложи минимална цена от 100 лв за кг хляб и после производителите да се оплакват, че не могат да си продадат стоката.
Депресията идва в края на балона. Не ми се обяснява надълго и нашироко (които го интересува, да чете Human Action на von Mises), но по време на балона заради субсидията (под формата на ниски лихви) се насочват икономически ресурси (и най-вече човешки труд като най-важния ресурс) към дейности, които не са икономически рентабилни и биха били губещи без субсидия (ниска лихва). (Пример: имотния балон в БГ)
Депресията след спукването на балона е времето за промяна, в което ресурсите се освобождават за по-смислени дейности. Затова е нормално да има спад докато се измени структурата на производство.
Когато правителството вместо да остави икономиката да се преструктурира към по-доходни дейности се намеси на пазара на труда и пренасочи ресурс към строене на египетски пирамиди, паметници на безименния воин и копаене и заравяне на дупки, структурната промяня се осъществява към дейност, която не създава блага.
Цветалин Цонев
07 Apr 2010, 11:10
Причината за безработицата е, че когато държавата/профсъюзите сложат минимална цена на труда, която е над пазарната, търсенето за труда намалява, както на всеки пазар. Все едно държавата да сложи минимална цена от 100 лв за кг хляб и после производителите да се оплакват, че не могат да си продадат стоката.
Депресията идва в края на балона. Не ми се обяснява надълго и нашироко (които го интересува, да чете Human Action на von Mises), но по време на балона заради субсидията (под формата на ниски лихви) се насочват икономически ресурси (и най-вече човешки труд като най-важния ресурс) към дейности, които не са икономически рентабилни и биха били губещи без субсидия (ниска лихва). (Пример: имотния балон в БГ)
Депресията след спукването на балона е времето за промяна, в което ресурсите се освобождават за по-смислени дейности. Затова е нормално да има спад докато се измени структурата на производство.
Когато правителството вместо да остави икономиката да се преструктурира към по-доходни дейности се намеси на пазара на труда и пренасочи ресурс към строене на египетски пирамиди, паметници на безименния воин и копаене и заравяне на дупки, структурната промяня се осъществява към дейност, която не създава блага.
значе времето за промяна предстои или най-малко депресията?
hristovbz
07 Apr 2010, 12:49
Значи според теб ако заплатите тогава са били паднали с 15-20% заедно с другите цени, това е щяло да реши проблемите на бърза ръка.
Значи според теб ако заплатите тогава са били паднали с 15-20% заедно с другите цени, това е щяло да реши проблемите на бърза ръка.
Спадането на заплатите е неизбежно по един или друг начин защото няма как при нормални обстоятелства ръста на доходите да изпреварва ръста в производителността на труда. Ръстът на кредитирането изкривява картината, тъй като създава впечатлението за наличие на много повече капитал в системата. И съответно се раздават едни неподплатени с ръст на производителността заплати. Точно това се случи в България в последните години преди кризата. Сега, за да стане икономиката ни по-конкурентна, трябва или рязко да намалим заплатите /които в частния сектор са паднали вече с 10-15% и са тръгнали по този път/ или да увеличим производителността. За което пък трябват инвестиции, тоест капитал, а него го няма, изпапан е отдавна, нали така сме натрупали 37 млрд. евро външен дълг.
Сега сигурно ще кажеш - ама не е изпапан, инвестиран е капитала. Постоянно ми разправят тази смешка. Всъщност капиталът може би наистина не е изяден, но е похарчен неразумно в голямата си част. Ако беше инвестиран правилно, сега щеше да носи печалби и да се увеличава. И нямаше да говорим за никаква криза.
С държавата е същото както на микрониво. Искаш да видиш, че компанията, в която си инвестирал, постоянно увеличава печалбите и рентабилността си. Като ти осигурява прираст на капитала. Това, че е взела назаем 37 млрд. и ги и "инвестирала" ама печалба от това няма - какво те топли. Ще искаш оставката на мениджърите. Ако държат едни излишни работници - пак ще искаш оставки. Ако няма печалби ама вдигат заплатите - пак са за бой. Същото трябва да е и с държавата.
Цветалин Цонев
07 Apr 2010, 13:50
Спадането на заплатите е неизбежно по един или друг начин защото няма как при нормални обстоятелства ръста на доходите да изпреварва ръста в производителността на труда. Ръстът на кредитирането изкривява картината, тъй като създава впечатлението за наличие на много повече капитал в системата. И съответно се раздават едни неподплатени с ръст на производителността заплати. Точно това се случи в България в последните години преди кризата. Сега, за да стане икономиката ни по-конкурентна, трябва или рязко да намалим заплатите /които в частния сектор са паднали вече с 10-15% и са тръгнали по този път/ или да увеличим производителността. За което пък трябват инвестиции, тоест капитал, а него го няма, изпапан е отдавна, нали така сме натрупали 37 млрд. евро външен дълг.
Сега сигурно ще кажеш - ама не е изпапан, инвестиран е капитала. Постоянно ми разправят тази смешка. Всъщност капиталът може би наистина не е изяден, но е похарчен неразумно в голямата си част. Ако беше инвестиран правилно, сега щеше да носи печалби и да се увеличава. И нямаше да говорим за никаква криза.
С държавата е същото както на микрониво. Искаш да видиш, че компанията, в която си инвестирал, постоянно увеличава печалбите и рентабилността си. Като ти осигурява прираст на капитала. Това, че е взела назаем 37 млрд. и ги и "инвестирала" ама печалба от това няма - какво те топли. Ще искаш оставката на мениджърите. Ако държат едни излишни работници - пак ще искаш оставки. Ако няма печалби ама вдигат заплатите - пак са за бой. Същото трябва да е и с държавата.
а как измерваме производителността на труда?
hristovbz
07 Apr 2010, 13:54
Сега сигурно ще кажеш - ама не е изпапан, инвестиран е капитала. Постоянно ми разправят тази смешка.
Недей сега ми слагай думи в устата, които не съм казал :)
Няма две мнения по въпроса, ефективността на тези инвестиции, които държавата е правила е много малка в нашия случай. Ставаше дума специално за 29-32 година и политиката тогава да не се намаляват заплатите дори при яката дефлация, която е имало. Това е вдигало реалните доходи на работещите много, но е и създало и доста безработица, както е видно, която започва да спада, когато правителството започва да харчи през 32г и следващите.
За продуктивността има много какво да се каже, но така и така в нашия регион тя е основно продуктивност на капитала и на работната сила, тъй наречената total factor productivity е ниска и циклична и следва само трансфера на ноу-хау в следствие на западните инвестиции. Но това е друга тема.
Заплатите у нас дори мисля, че са паднали с повече от 15%, но това мисля, че беше ясно от началото на кризата при положение, че сме в борд.
Иначе създаването на балони с кредити в региони като нашия и като югоизточна азия през 90-те не е трудно и е видно като се поровиш малко в данните. Западните банкови картели, заедно с МВФ, СБ и още 1-2 подобни институции са много ефективни в това начинание и действа точно както австрийската школа го описва, само че нарочно, а не е следствие на променено съотношение на потребление/спестяване :)
а как измерваме производителността на труда?
БВП на един зает или на човекочас по съпоставими цени.
Дядо Кольо
07 Apr 2010, 15:01
БВП на един зает или на човекочас по съпоставими цени.То затова Исландия, чиято земя нищо не произвежда, е на първо място по БВП на глава.
Дядо Кольо
07 Apr 2010, 15:03
Момчета, радвам се, че ви познавам!
Вие можете да бъдете екип, който да управлява успешно дори държавата ни!
Не мога да ти кажа с колко % е трябвало да паднат заплатите. Трябвало е да паднат колкото определи пазара. Да смятаме ние колко трябва да струва труда си е планова икономика, която няма как да проработи...
значе времето за промяна предстои или най-малко депресията?
Промяната тече и в момента. Сума ти фирми си освободиха работниците от началото на годината... В строителството особено тече много яка структурна реформа... :)
Цветалин Цонев
07 Apr 2010, 20:11
Промяната тече и в момента. Сума ти фирми си освободиха работниците от началото на годината... В строителството особено тече много яка структурна реформа... :)
Да, банките им спряха кредитирането... отново банките... :)
Цветалин Цонев
09 Apr 2010, 10:20
Това звучи като реклама на долара:)
Доларът ще расте въпреки поскъпването на рисковите активи
09.04.2010 08:36
Връзката между курса на долара и цената на по-високорисковите активи отслабва, от което щатската валута може да спечели на фона на благоприятните прогнози за американската икономика, пише Ройтерс.
Разривът на обратната зависимост между долара и рисковите активи - основна тенденция на финансовите пазари от март миналата година, показва по-голямото доверие на инвеститорите в американската икономика и очакванията, че Федералният резерв пръв ще повиши лихвените проценти, докато Европа и Япония изостават в своето възстановяване.
Изненадващо доброто представяне на американската икономика, както и перспективата за повишаване на лихвените проценти, ще насърчи инвеститорите да купуват долари, дори при нарастване на доходността на по-рисковите активи.
През последната година добрите новини за щатската икономика подклаждаха „рисковото“ закупуване на акции и продажбата на долари, като инвеститорите залагаха, че апетитът за рискови активи ще пренасочи паричните потоци от американските фондови пазари към по-високодоходни активи извън страната.
Но тази динамика изглежда се променя. Това показа реакцията на долара в края на миналата седмица след изненадващо добрите данни за безработицата в САЩ – валутата се покачи.
„Смятам, че сега много по-голямо значение имат специфичните макроикономически показатели на страната“, смята Марк Чандлър, анализатор на Brown Brothers Harriman.
Промяната на пазара се случва, докато еврозоната страда от дългова криза, а стагнацията в Япония принуждава Японската централна банка да запази меката си парична политика. Това са фактори, които се отразяват негативно на йената и еврото.
Според Филис Рийд, директор в консултантската компания Kleinwort Benson, американската икономика продължава да се възстановява и в момента е икономиката с най-добро здраве в развития свят, което на свой ред ще подкрепя щатската валута.
Родните финансови и валутни анализатори заложиха именно на долара в началото на 2010 г.
Цветалин Цонев
06 Jul 2010, 10:43
Анализатори: Покупките на ДЦК ще изравнят еврото с долара
06.07.2010 11:24 | препоръчай (0)
Най-успешният анализатор на еврото очаква равенство с долара до началото на следващата година
Статия
Единната европейска валута ще продължи да поевтинява бързо и може да достигне равенство с щатския долар до началото на следващата година, прогнозира най-успешният валутен анализатор на еврото според Bloomberg – Шон Озбърн, който е главен валутен стратег в TD Securities.
Той смята, че катализатор на процеса ще са покупките на държавни цени книжа (ДЦК) от Европейската централна банка (ЕЦБ), чиято цел е да подкрепят икономиката на региона и да стабилизират финансовите пазари.
Още по темата
Швейцарският франк с рекордна стойност спрямо еврото
Очакват еврото да продължи да отслабва, а лихвите да са в застой до 2011 г.
Еврото постепенно губи статута си на резервна валута
Шон Озбърн очаква еврото да се обезцени до 1,13 долара през третото тримесечие и 1,08 долара до края на тази година. Според него курсът му ще падне до 1 долар за евро в началото на 2011 г., преди единната валута да започне да се възстановява.
Данни на Bloomberg показват, че отклонението между неговите прогнози и реалното изменение на курса на еврото е било в рамките на средно 4,1% през последните 18 месеца. Това е най-ниското разминаване сред всички 48 интервюирани валутни анализатори за осем валутни двойки.
Освен това следващите девет най-точни анализатори също очакват еврото да поевтинее през следващите две тримесечия.
Еврото е отслабнало с 15% спрямо долара през първата половина на тази година заради притеснения, че рекордните бюджетни дефицити на Гърция, Ирландия, Португалия и Испания ще принудят правителствата да намалят своите разходи за стимулиране на икономиката и ще забавят икономическия растеж.
Това увеличи значително рисковата премия по държавните облигации на тези държави и накара ЕЦБ да се намеси да пазарите на ДЦК с покупки.
Според Шон Озбърн икономическата среда през тази година ще бъде изключително предизвикателна за страните с големи дефицити, които ще трябва да си възвърнат конкурентоспособността в рамките на еврозоната. Според него ЕЦБ едва сега задейства своя собствена версия на количествено улеснение, а това означава, че еврозоната ще изостане значително със затягането на своята парична политика спрямо другите развити икономики, което вещае слаб курс на еврото.
Валутата, която се споделя от 16 европейски нации, поскъпва с 0,3% спрямо долара днес и към 11:20 ч. българско време двойката EUR/USD се котира на ниво от 1,2578. На 7 юни еврото падна до 1,1877 долара, което е най-ниската стойност за последните четири години. На 25 ноември миналата година то отбеляза връхната си точка за 2009 от 1,5144 долара за евро.
ЕЦБ започна да изкупува държавни облигации на страни от еврозоната на 10 май, след като пазарите на ценни книжа станаха изключително нестабилни заради опасения от фалит на Гърция, който би могъл да засили недоверието на финансовите пазари.
Междувременно редица от най-големите централни банки в света започнаха да намаляват дела на еврото в своите валутни резерви.
Според анализатори на Deutsche Bank именно стремежът на централните банки да разнообразят своите валутни резерви през последните десет години са поддържали курса на еврото висок. Прекомерната им зависимост от щатската валута ги е карала да купуват активно евро, което обаче ще се промени през следващите няколко години. Валутните стратези на Deutsche Bank влизат в групата на петте най-точни анализатори на курса на еврото през тази година.
На второ място като точност на прогнозите са нарежда Standard Chartered с отклонение от 4,37%, а на трето застава Wells Fargo, следвана от Credit Suisse.
Мнозинството анализатори са на мнение, че еврото ще продължи да пада срещу долара и ще стигне 1,19 до първото тримесечие на 2011 г. След това се очаква възстановяване до 1,21 долара за евро до края на 2011 г.
vBulletin® v3.8.2, Copyright ©2000-2010, Jelsoft Enterprises Ltd.